Vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda naknada od 700 kn po gnijezdu

Objavljeno: 23. 07. 2017.


PODIJELI:
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2016. godini  provedbom projekta „Zaštita i očuvanje Bijele rode (Ciconia ciconia) isplatila je naknadu za četrdeset i jedno gnijezdo vlasnicima kuća i gospodarskih zgrada.

Glavni cilj projekta “Zaštita i očuvanje Bijele rode” je očuvanje i zaštita populacije bijele rode, te očuvanje sela i prostora kojim se vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda daje naknada za očuvanje prostora i biološke raznolikosti u visini od 700,00 kuna po gnijezdu. Potpora služi kao financijski poticaj radi participacije troškova namijenjenih za popravak, sanaciju ili zamjenu krovišta zbog štete koju čine gnijezda svojom težinom i rode gniježđenjem na krovu na kojem se to gnijezdo nalazi.
Projektom žele se stvoriti pretpostavke da se kroz zaštitu biološke raznolikosti osiguraju pretpostavke za razvoj seoskog turizma odnosno razvoj ruralnog područja.

Od 2010.godine od kad se projekt provodi u Osječko-baranjskoj županiji djelatnici Javne ustanove agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije zabilježili su najviše gnijezda bijele rode na području Baranje (Kopačevo, Bilje, Darda, Lug, Jagodnjak, Draž), Bizovca, Koške, Donjeg Miholjca i Svetog Đurđa.