VUKOVARSKI GRADONAČELNIK NAJVIŠE IZDVAJA ZA OBITELJ I DJECU

Objavljeno: 04. 07. 2016.


PODIJELI:

penava

U 2014. godini Vukovar je  za obitelj i djecu izdvojio čak 6,5 milijuna kuna ili 6,85 posto proračuna.

Za usporedbu, osim drugoplasiranog Kastva koji je za ovu namjenu izdvojio 6,65 posto proračuna, ostali gradovi kreću se ispod pet posto proračuna naniže.

Demografi već godinama, a u posljednje vrijeme sve češće i dramatičnije, upozoravaju na katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske koja se doslovno svela na – izumiranje i iseljavanje.

Prema udjelu starijih od 65 i više godina u ukupnom stanovništvu nalazimo se među deset demografski najstarijih zemalja u svijetu. Štoviše, spadamo u grupu od svega pet zemalja u EU koje bilježe istovremeno i prirodni pad i negativni saldo migracija. Posljednji pozitivan prirast stanovništva u Hrvatskoj je zabilježen 1997. godine. O brzini negativnih trendova najbolje svjedoče podaci po kojima je u 2014. godini broj umrlih bio za 13.000 veći od broja rođene djece, a u 2015. ta se brojka penje na 16.702. U istoj godini, Hrvatsku je napustilo 17.945 osoba više nego što se doselilo.

Nakon Vukovara i Kastva, po izdvajanjima za obitelj i djecu u 2014. godini istaknuli su se Bakar, Nova Gradiška, Knin, Ilok, Đurđevac, Vrbovsko, Županja i Vis – piše između ostalog Gradonačelnik.hr.

.