Za poticanje poduzetništva Osječko-baranjska županija osigurala 8,6 milijuna kuna

Objavljeno: 08. 05. 2019.


PODIJELI:

Povodom objavljivanja šest javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini, župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović održali su danas (8. svibnja) konferenciju za medije.

Kako su kazali, za provedbu ovih poziva u proračunu je planirano 2,15 milijuna kuna. Najveći dio (1,5 milijun kuna) namijenjen je za potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, a rebalansom proračuna osigurano je dodatnih milijun kuna.

– U zadnje dvije godine potpore za poticanje gospodarstva povećali smo gotovo dvostruko. To pokazuje jasan smjer u komu ide Osječko-baranjska županija, a već se osjeti kroz realizaciju projekata na terenu, povećanje broja zaposlenih i obrta te građana koji žele ovdje ostati i graditi svoju budućnost kroz obrtništvo i poduzetništvo. Naravno, to nije konačno jer ćemo i dalje raditi te tražiti modele kako još jače i kvalitetnije poticati poduzetništvo na području naše županije – kazao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako je u zadnjih godinu dana broj poslovnih subjekata na području županije povećan za 400.

Za projekte poticanja poduzetništva u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu osigurano je ukupno 8,6 milijuna kuna, od čega je za projekt „Pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja” namijenjeno 2,5 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija na taj način nastoji aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, što provodi kroz 11 programskih aktivnosti 30-ak projekata poticanja poduzetništva.

– Malo i srednje poduzetništvo glavni je pokretač cjelokupnog gospodarstva i generator novih radnih mjesta, pa je Osječko-baranjska županija aktivno uključena u projekte poticanja poduzetništva. Tako je 2. svibnja objavljeno šest javnih poziva za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva čije je ukupna vrijednost 2,15 milijun kunaNajznačajniji je projekt poticanja poslovanja koji je namijenjen poduzetnicima za nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme i računalnih programa te osposobljavanje i marketinške aktivnosti. S obzirom da je za ovaj projekt najveći interes poduzetnika, Županija je rebalansom proračuna uz ranije planiranih 1,5 milijun kuna osigurala još milijun kuna, pa očekujemo drugi javni poziv u rujnu ove godine. Svi pozivi otvoreni su do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. listopada 2019. godine. Javni pozivi su objavljeni na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije www.obz.hr. Prijave su vrlo jednostavne, no ukoliko je nekomu potrebna pomoć za to ili prikupljanje dokumentacije djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo će im pomoći kako ne bi morali plaćati konzultante – istaknula je pročelnica Ivana Katavić-Milardović.

Javni pozivi za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području Osječko-baranjske županije objavljeni 2. svibnja 2019. godine su:

–           Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini (Korisnici: subjekti malog gospodarstva. Iznos potpore do 50 % opravdanih troškova izvršenog ulaganja, najviše do 50.000,00 kuna),

–           Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za savjetovanje poduzetnika na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini (Korisnici: poduzetničke potporne institucije. Iznos potpore do 50 % opravdanih troškova),

–           Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za informiranje i obrazovne aktivnosti na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini (Korisnici: poduzetničke potporne institucije, stručno-poslovne organizacije (komore) i udruge malog gospodarstva i poduzetništva, znanstvene i obrazovne institucije te subjekti malog gospodarstva. Iznos potpore do 75 % opravdanih troškova, a za oblike edukacije i do 100 % opravdanih troškova),

–           Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini (Korisnici: subjekti malog gospodarstva, poduzetničke potporne institucije te udruge inovatora i inovatori putem ovih institucija. Iznos potpore do 75 % opravdanih troškova),

–           Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za promotivne aktivnosti na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini (Korisnici: subjekti malog gospodarstva, poduzetničke potporne institucije, stručno-poslovne organizacije (komore) i udruge malog gospodarstva i poduzetništva, znanstvene i obrazovne institucije te druge fizičke i pravne osobe. Iznos potpore do 50 % opravdanih troškova),

–           Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za klastere i druge oblike udruživanja poduzetnika na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini (Korisnici: klasteri i drugi oblici udruživanja poduzetnika. Iznos potpore do 100 % opravdanih troškova).

Na području poticanja razvoja poduzetništva u zadnjih godinu dana Osječko-baranjska županija je provela niz aktivnosti; odobrene su potpore za razvoj poslovanja za 79 poduzetnika, pružene usluge savjetovanja za oko 1.500 poduzetnika, provedeno oko 150 seminara i radionica za više od 4.200 poduzetnika, sufinancirani nastupi na sajmovima za 28 korisnika, odobrene subvencije kamata za kreditna zahtjeva u iznosu oko 3 milijuna kuna, provedeni projekti poticanja zapošljavanja za 52 dugotrajno nezaposlene osobe, pokrenuti projekti kreditiranja s HBOR-om s 0 % kamate, pokrenuta kreditna linija “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”… – stoji u obavijesti Osječko – baranjske županije. (Foto: OBŽ)