Za učenike najviše izdvojili Zadar, Vinkovci i Đakovo, Novi Marof srednjoškolcima osigurao besplatne knjige i laptope u vrijednosti 5.000 kuna!

Objavljeno: 15. 10. 2020.


PODIJELI:

U naše novo istraživanje o sufinanciranju školskog pribora i materijala uključilo se 50 gradova koji su ove godine, prema podacima koje su nam poslali, za pomoć roditeljima svojih školaraca izdvojili od 20 tisuća pa do 2,2 milijuna kuna… – piše Gradonačelnik.hr.

 

Nakon što je država preuzela na sebe trošak osiguravanja udžbenika, dio gradova ta je sredstva preusmjerio pa učenicima osiguravaju besplatan školski pribor, mape, atlase, a mi smo i ove godine proveli istraživanje i provjerili koji gradovi i na koji način pomažu roditeljima svojih školaraca na početku školske godine, te koliko za to izdvajaju.

U naše prvo, prošlogodišnje istraživanje, uključilo se 40 gradova, a ove godine moramo pohvaliti napredak gradova u komuniciranju svojih mjera – u istraživanje se uključilo njih 50. Većina njih svojim školarcima, odnosno njihovim roditeljima, osigurava vaučere s kojima u određenim knjižarama mogu kupiti školske potrepštine, dio ih novac uplaćuje na tekući račun, a neki su sami, putem javne nabave, nabavili sve potrebne materijale koji su učenike, zajedno sa besplatnim udžbenicima, dočekali na klupama.

Po podacima koje smo dobili iz gradova, ukupna izdvajanja za sufinanciranje školskog pribora i materijala kreću se od 20 tisuća kuna pa sve do 2,2 milijuna, koliko su ove godine izdvojili rekorderi – Zadar i Vinkovci.

Tu je odmah i Grad Đakovo sa ukupnim izdvajanjem od 2,1 milijuna kuna (1,5 milijun za osnovnoškolce i 600 tisuća za srednjoškolce).

Gledajući, pak, iznos koji je osiguran za svakog učenika, rekorder je Grad Hrvatska Kostajnica sa 1.500 kuna po učeniku, pa su njihove školarce na klupama dočekali svi potrebni radni materijali i bilježnice. Drugi je Poreč sa po 1.000 kuna koliko osiguravaju učenicima viših razreda. Tu su, potom, Kutina i Rijeka koji učenicima viših razreda osiguravaju po 750 kuna, Đakovo sa 600 kuna, Ludbreg sa 507 kuna, Đurđevac, Čazma i Krk po 500 kuna, te Donja Stubica po 476 kuna.

S obzirom da su srednje škole u nadležnosti županija, vrlo mali broj gradova izdvaja sredstva za pomoć srednjoškolcima, tek njih 13. Najviše su u proračunu za srednjoškolce ove godine izdvojili Grad Đakovo (600 tisuća kuna) i Belišće (520 tisuća kuna), koji je ujedno i jedini grad koji svojim srednjoškolcima osigurava i naknade za topli obrok, po 250 kuna mjesečno.

Rekorder po iznosu kojeg osigurava za svakog srednjoškolca je, pak, Novi Marof – čak 5.000 kuna. Svojim srednjoškolcima Novi Marof osigurava sve udžbenike, a učenicima prvog razreda i prijenosna računala.

Grad Poreč srednjoškolcima osigurava po 1.500 kuna, Pula po 1.290, a Vinkovci, Dubrovnik, Rijeka i Grubišno Polje po 1.000 kuna. U top deset gradova s najvećim naknadama za srednjoškolce su i Ozalj, Krk i Đakovo koji im pomažu sa po 500 kuna – piše između ostalog Gradonačelnik.hr.