Županija pomaže rad čovjeka koji je prije dvije godine “vratio” dimnjak Željka Mamića

Objavljeno: 29. 10. 2018.


PODIJELI:

Prepoznajući važnost aktivnosti Ivice Mišina, pčelara iz Tenja, koji volonterski radi na uklanjaju gnijezda smrtonosnih stršenja na području istočne, ali i cijele Hrvatske,  Osječko-baranjska županija je kupila šest posebnih kombinezona i šest pari rukavica kako bi se Mišin i njegovi suradnici zaštitili u tom opasnom i zahtjevnom poslu. Zamjenik župana Petar Lagator tako je danas, 29. listopada 2018. godine, uručio zaštitnu opremu Ivici Mišinu s kojim je bio i Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije preko koga se provodi ova potpora.

POZIVI IZ SVIH KRAJEVA HRVATSKE
Ove godina imao sam 1.643 intervencije na uklanjanju legla stršljenova. Deset godina volonterski se bavim tim poslom, zovu me iz svih krajeva Hrvatske, gradonačelnik Zagreba mi je ponudio smještaj, kamion i naknadu samo da dođem tamo raditi u sezoni. Smatram da je situacija s pojavom stršljena jako ozbiljna, kaotična čak. Ukoliko se nešto ozbiljno ne poduzme već za 2-3 godine stršljenova može biti kao muha. Brzo se razmnožavaju, opasnost od njih je osobito velika za pčelare jer jedan stršljen može u jednoj minuti ubiti 60-90 pčela. No, opasan je i za ljude, osobito stoga što već šest godina u Hrvatskoj nema naših autohtonih stršljenova nego dominiraju mutanati našeg stršljena i indijskog koji su 50 puta otrovniji. Ove godine uništio sam i dva legla azijskog stršljena, koji su posebno opasni, a bojim se i pretpostaviti što može nastati daljnjim mutacijama – rekao je Ivica Mišin.

Mišin upozorava građane na oprez te savjetuje da se ne upuštaju u rizik i samoinicijativno uništavaju legla jer to može dovesti i do smrtonosnih posljedica. Njegov broj mobitela je 098-175-4050 i dostupan je 24 sata. Naglašava da očekuje sustavno rješenje države za ovaj problem, a ne očekuje novac i plaću nego sredstva za rad i zaštitnu opremu. Upravo stoga dobro će mu doći oprema koju je donirala Osječko-baranjska županija. Naime, od ove godine za ovaj opasan posao obučava sina i još četiri osobe – navodi se između ostalog iz Osječko-baranjske županije.

INTERVENCIJA NA OBITELJSKOJ KUĆI ŽELJKA MAMIĆA
Mišin je svojevremeno, točnije u svibnju 2016. godine, imao uspješnu intervenciju u Širokom Polju na obiteljskoj kući Željka Mamića, kada je uklonio roj pčela sa dimnjaka.
Ovaj pomalo neugodan problem riješio sam tako da sam vidio u Glasu Slavonije kako u Osijeku uklanjaju pčele. Nazvao sam čovjeka, on je uskoro došao do mene, popeo se na krov i stručno pokupio roj. Mene je spasio, jer uskoro bih imao začepljen dimnjak – rekao je za Portal Željko tada, nakon što je uspio mirnim putem povratiti “okupirani teritorij”.