ŽUPANIJE SVE VIŠE DAJU GRAĐANIMA NA UVID SVOJE PRORAČUNE

Objavljeno: 11. 01. 2017.


PODIJELI:

Transparentno i odgovorno trošenje javnog novca zaštitni je znak modernih i uređenih društava

Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

Nakon dvanaest županija koje su građanima na uvid dale svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun nedavno su im se priključile još tri – Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska. Međutim, ovdje priča tek počinje jer je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu. Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

 

Da podsjetimo, ova aplikacija omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost. No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije ovom aplikacijom žele na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Osim bolje informiranosti, aplikacija doprinosi i uključenosti građana u proces donošenja i praćenja realizacije županijskog proračuna – napominje se između ostalog iz Hrvatske zajednice županija.

Više o projektu Otvoreni proračun možete pročitati na http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/, a proračunske podatke za petnaest hrvatskih županija pogledajte na http://datasimplified.com/proracun/.