28.06.2019

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Može li se rješenje za probleme s komarcima primijeniti i za ambroziju?! – Živi zid bez kluba vijećnika

Očekivano i logično, problematika suzbijanja komaraca na području Osječko-baranjske županije nametnula se kao dodatna, a zapravo središnja točka dnevnog reda danas (27. lipnja 2019. godine) održane sjednice Županijske skupštine. Prije sjednice vijećnicima je dostavljena Informacija o provedbi izvanrednih tretmana dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije u kojoj su detaljno prikazani kronologija, razlozi i aktivnosti koje se poduzimaju po tom pitanju. Vijećnica Mirta Prusina postavila je o tomu i pitanje županu Ivanu Anušiću, a o toj temi bilo je dakako najviše rasprava. Na kraju, svi nazočni vijećnici Informaciju su usvojili – jednoglasno.

 

– Tretiranje komaraca nije obveza Osječko-baranjske županije, no uključili smo se jer je to u ovom trenutku bio jedini način da se organizirano i sustavno počne rješavati ovaj problem. U skladu sa svojim ovlastima, Županija nema niti je planirala novac za tu namjenu, ali smo 5 milijuna kuna uspjeli dobiti od Vlade RH te tim sredstvima provodimo sadašnje aktivnosti. Koordiniranim i sinergijskim djelovanjem počeli smo rješavati problem, tako ćemo nastaviti i  nadam se uspjeti. U tim aktivnostima od 42 jedinice lokalne samouprave Grad Osijek je ključan zbog svoje veličine i značaja, no i on mora biti svjestan svoje uloge, odgovornosti i zadataka – rekao je uvodno župan Anušić.

– Ovo je samo „gašenje vatre“ da se olakša život stanovnicima županije – rekao je župan. Pojasnio je kako se iz sigurnosnih razloga aviotretiranje ne može obavljati iznad naseljenih dijelova gradova nego po rubnim područjima naselja te svim zelenim površinama. Tretiranje će trajati 20-ak dana, vjerojatno se potom nastaviti, kao što će se vjerojatno tražiti i dodatna sredstva od Vlade RH.

Vijećnik Denis Ambruš ističe da je sustav jedinica lokalne samouprave „pukao“ pred prirodnim fenomenom te da za borbu s komarcima uz spomenutih 13 milijuna kuna treba još 2-3 puta toliko za cijelu županiju. Ujedno je predložio da se po uzoru na aktualne aktivnosti u vezi komaraca pokrene i rješavanje problema građana zbog alergena, poglavito ambrozije.

– Ambrozija i komarci nisu samo zdravstveni nego i gospodarski i svaki drugi problem, pa i demografski. Zavod za javno zdravstvo radi analize i mjeri koncentracije alergena te imamo uvid u stanje, ali ne i rješenje jer je i ova problematika obveza lokalne samouprave, koju ne može preuzeti i rješavati županija. Uostalom tu su i inspekcijske službe, no sve se radi sporo, neučinkovito i u pravilu zakašnjelo, a problemi su izuzetno ozbiljni i trebamo ih konkretno rješavati. Tko se uhvati u koštac s rješavanjem problema komaraca i ambrozije donijet će najveću dobrobit stanovnicima Osječko-baranjske županije. S komarcima smo započeli priču koja će vjerujem već iduće godine funkcionirati puno kvalitetnije – rekao je župan Anušić.

Živi zid bez kluba vijećnika

Na sjednici su provedene i određene promjene u redovima i statusu vijećnika. Tako je vijećnik Dejan Liović stavio mandat u mirovanje iz osobnih razloga, a odlukom stranke na čijoj listi je izabran (HDZ) na to mjesto imenovana je Katarina Vuković, koja je preuzela vijećničku funkciju.

Dosadašnji vijećnik Živog zida Andrej Jurić obavijestio je nazočne na sjednici da od sada djeluje kao nezavisni vijećnik. Prema informaciji koji je iznio predsjednik Skupštine Dragan Vulin, istu odluku donio je i vijećnik Vjeran Miličić, što ujedno znači da u Županijskoj skupštini više ne postoji Klub vijećnika ove političke stranke – stoji između ostalog u obavijesti Osječko-baranjske županije. (Foto: OBŽ)

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C