ŽUPANIJSKI ODBOR HSS-a OBŽ PODRŽAVA SKLAPANJE “NARODNE KOALICIJE”

Objavljeno: 18. 07. 2016.


PODIJELI:

HSSVIŠKOVCI

ŽUPANIJSKI ODBOR HRVATSKE SELJAČKE STRANKE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE prošlog je vikenda održao sjednicu u Viškovcima i donio sljedeće zaključke:

Županijski odbor u potpunosti podržava sklapanje “Narodne koalicije” i zaključke Glavnog odbora, smatrajući da će HSS na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima tako polučiti dobar rezultat i dobiti priliku aktivno se uključiti u stabilizaciju političke situacije u državi te osigurati boljitak hrvatskom narodu i hrvatskim građanima. Želimo napomenuti da HSS ovim sporazumom ništa nije dobio nego je sve dogovoreno svojim djelovanjem na hrvatskoj političkoj sceni dobrano zaslužio, nezadovoljstva ima što je normalno ali HSS OBŽ je jedinstven i nedjeljiv.

Upoznat sa htjenjima i postignutim dogovorima na nacionalnoj razini, regionalni HSS usmjerit će se k hitnom mijenjanju maćehinskog odnosa prema selu i seljaštvu, stvarajući povoljnu klimu za oporavak i daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje.

HSS-OBŽ iskazuje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u poljoprivredi ustvrdio jodbor za poljoprivredu i županijski odbor, za što je zaslužan i tehničkog ministar iz redova Mosta nezavisnih lista, koji je na ovu funkciju zasjeo samo iz potrebe da se popuni fotelja, a bez programa i jasne vizije što napraviti u sektoru kojeg se sustavno uništava dugi niz godina. Svinjogojstvo, proizvodnja mlijeka kao i ukupna stočarska proizvodnja već su bačeni na koljenima, a sada su na red došli ratarstvo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja grcaju u dugovima zbog visoke cijene repromaterijala dok im se sa druge strane smanjuju poticaji i otima zemlja, a uvoznički im lobi ruši cijene njihovih proizvoda.

Već dugo upozoravamo na štetan Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji umjesto da potiče obrađivanje istog pogoduje krupnom kapitalu i velikim igračima. Jednom kad ostanu bez zemlje mali i srednji proizvođači iseljavaju iz našeg kraja jer su u Slavoniji industrijska proizvodnje i obrt na niskoj razini, pa je osim emigracije jedina opcija rad za minimalnu plaću. Prozvani je ministar imao priliku zaustaviti raspodjelu poljoprivrednog zemljišta ‘velikima’ te tako bar očuvati ‘status quo’ do izrade novog i pravednijeg zakona. Isti je također imao mogućnost odgovoriti i objasniti poljoprivrednicima zašto im je tijekom ove godine isplaćeno manje poticaja te hoće li im i u kojem iznosu biti isplaćena naknada za štetu pretrpljenu zbog mraza i ostalih vremenskih nepogoda.

Jedino HSS ima razrađen model i program za poljoprivredu i selo kojima se može sveobuhvatno riješiti problem poljoprivredne proizvodnje te tako u zadnji čas spasiti naš plemeniti ruralni prostor.

Predsjednik HSS-a OBŽ

Zvonko Pongrac

.