44 medalje najboljima na 3. kupu Grada Osijeka u mačevanju

Objavljeno: 26. 03. 2018.


PODIJELI:
Jeste li znali da je mačevanje jedan od pet sportova koji su prisutni na svim izdanjima Olimpijskih igara od davne 1896. pa sve do danas?  Sport koji se temelji na tradicionalnim vještinama stasalo je kao moderan sport krajem 19. stoljeća  kada su Francuzi postavili pravila, dok se u isto vrijeme u Engleskoj održavalo prvo regularno natjecanje u mačevanju.

Drevnu vještinu i olimpijski sport ovoga je vikenda u Osijeku predstavilo gotovo tristotinjak natjecatelja iz cijelog svijeta. Održan je 3. Kup Grada Osijeka na kojem su ukupno dodijeljene 44 medalje, od kojih su po jedna zlatna otišle u Bugarsku i Srbiju, po dvije zlatne u Sloveniju i Hrvatsku, dok su se Mađari okitili sa čak 5 zlatnih medalja na ovom međunarodnom turniru. Tri srebrne medalje osvojili su domaći natjecatelji dok su po dvije otišle put Mađarske, Bugarske i Srbije. Jedno je srebro osvojila Austrija, a jedno putuje u daleke Ujedinjene Arapske Emirate. Hrvatska je osvojila čak 11 bronci, slijede je Mađari sa šest, dok su Srbi i Bugari bogatiji za po dvije brončane medalje.


Treći Kup Grada Osijeka bio je prava sportska poslastica i za natjecatelje i za gledatelje, a organizatori su još jednom pokazali kako su dorasli organizaciji uistinu zahtjevnog natjecanja. Stoga i ne čudi da iz godine u godinu privlači sve više sudionika, popularizirajući time mačevanje kao sport ali i Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao dobrog domaćina.