600 novih korisnika u novim gerontološkim centrima sufinanciranim iz fondova Europske unije

Objavljeno: 11. 10. 2017.


PODIJELI:

Projekt „INTERREG – IPA CBC, ReGerNet“ vrijedan više od 526 000 eura – 600 novih korisnika u novim gerontološkim centrima sufinanciranim iz fondova Europske unije

Dom za starije i nemoćne osobe Osijek i Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo, u suradnji s Gerontološkim centrom za zbrinjavanje odraslih lica iz Subotice i Domom za stare i penzionere Apatin u srpnju ove godine počeli su s provedbom projekta „INTERREG – IPA CBC – ReGerNet“, kojemu je cilj poboljšanje kvalitete života starijih osoba kroz izvaninstitucionalnu zaštitu. 


Više od 86 000 eura, koliko je dodijeljeno đakovačkom Domu, bit će utrošeno za otvaranje dnevnoga boravka za starije i nemoćne koji će koristiti 25 korisnika starije životne dobi i pet mlađih osoba s poteškoćama u razvoju. Svi će korisnici može koristiti usluge kupovine toploga obroka, usluge pranja i glačanja te sudjelovati u sportskim i društvenim aktivnostima kako bi unaprijedili svoj način života. Osječko-baranjska županija najavila je mogućnost sufinanciranja projekta u iznosu od 15%.

„Želimo poboljšati kvalitetu socijalne gerontološke i gerijatrijske skrbi u okviru regionalne gerontološke mreže za starije osobe. U toj dobi ljudima je prijeko potrebno druženje, aktivnosti u kojima oni osjećaju jednu toplinu, da su prihvaćeni, da netko brine o njima, da pripadaju i da još imaju svoju ulogu u društvu“, pojasnila je da današnjoj uvodnoj konferenciji projekta Angelina Prekačin, projektna koordinatorica iz Doma za starije i nemoćne Đakovo.

Do suradnje je došlo nakon već uspješno provedenog projekta između Gerontološkog centra iz Subotice i  Doma za starije i nemoćne osobe Osijek koji su svoju suradnju podigli na novu razinu: „Projekt se naslanja na našu ideju i naš drugi projekt od prije pet godina. Mi smo s Domom iz Osijeka uspostavili suradnju i proveli projekt, što je za nas bilo jako dobro i dragocjeno iskustvo i tako smo ušli u ovu priču“, rekao je Danijel Horvat, predstavnik Gerontološkog centra, socijalno-zdravstvene ustanove za zbrinjavanje odraslih lica Subotica, dodajući kako je najvažnija stavka projekta upravo razmjena iskustava i primjera dobre prakse između dvije strane granice:  „Na projekt su nas potaknule naše potrebe i mogućnost za razmjenom znanja i iskustava preko granice. Mi imamo vrlo razvijenu uslugu izvaninstitucionalnih socijalnih zaštita i imamo 10 gerontoloških klubova, a s druge strane to kod drugih partnera nedostaje. Nama, pak, nedostaju njegovatelji pa ćemo zajednički osmisliti program za obuku njegovatelja i, nadamo se, poboljšati ponudu radne snage“.

U sklopu projekta osnovat će se Regionalna akademija za obuku njegovatelja i izraditi internetski portal sa sadržajima namijenjenim pružateljima i korisnicima usluga socijalne zaštite u regiji.

Ukupna vrijednost projekta je 526 361,10 eura i traje do 14. srpnja 2019. godine.