7 500 kn jednokratna naknada za novorođenčad

Objavljeno: 05. 07. 2018.


PODIJELI:

Grad Slavonski Brod dobio je status „prijatelja djece“ još 2009. godine i to upravo zbog brojnih projekata, mjera pomoći i općenito djelovanja za dobrobit djece i mladih. Kao što je poznato, ovaj naziv obvezuje gradove da svojim djelovanjem nastoje što više unaprijediti život u gradu, prije svega najmlađih sugrađana, a što Slavonski Brod čini već godinama.

Tako se posljednjih nekoliko godina kontinuirano povećava iznos jednokratnih naknada za novorođenčad, a ove godine one su dodatno povećane i iznose 7.500 kuna za prvo dijete od čega je 5 tisuća kuna u potrebnoj opremi. Naknada za drugo dijete iznosi 3.500 kuna, a za treće te svako iduće dijete u obitelji iznosi 5 tisuća kuna. Gledano kroz gradski proračun, za ovu je mjeru predviđen iznos od 1,5 milijuna kuna. Također, svim roditeljima koji su tijekom 2017. godine ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče, krajem godine isplaćene su i „božićnice“ u iznosu od 750 kuna.

 

Uz to, Grad Slavonski Brod trenutno subvencionira cijenu vrtića za oko 1.300 polaznika s područja grada. Najviša cijena koju roditelji plaćaju za vrtić, ovisno o visini primanja, iznosi 630 kuna, dok je tržišna cijena polaska vrtića 1.185 kuna. Pri tome se cijena umanjuje za 30 posto za drugo dijete koje je polaznik gradskih vrtića te 50 posto za treće te svako sljedeće dijete – piše između ostalog Gradonačelnik.hr.