8. ožujka – Međunarodni dan žena

Objavljeno: 07. 03. 2018.


PODIJELI:

Osnažimo žene u svim okruženjima, ruralnim i urbanim, podržimo brojne aktivistice i aktiviste koji ustrajno rade na traženju ženskih prava i ostvarenju njihovog punog potencijala

I ove godine diljem svijeta obilježit će se 8. ožujka – Međunarodni dan žena, dan kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. U tom danu sažeta je borba za ženska prava i obveza nam je na nju iznova podsjećati, pogotovo što borba neprestano traje. Ne smijemo zaboraviti da je borba za ženska ljudska prava jedno od ključnih civilizacijskih dostignuća jer i danas je, među nama, u razvijenim i nerazvijenim zemljama, mnogo obespravljenih žena.

Međunarodni dan žena prilika je i da se podsjetimo povijesne uloge Hrvatske seljačke stranke u emancipaciji žena u Hrvatskoj. HSS-ovu organizaciju žena „Hrvatsko srce“, jednu od organizacija koje su odigrale veliku ulogu u emancipaciji žena u Hrvatskoj, 20-tih godina 20.stoljeća osnovala je Marija Radić, hrvatska političarka i publicistkinja (1874. – 1954.). 8. ožujka ujedno je dan koji nam je i posjetnik na tu hrabru ženu koja je učinila velika djela za hrvatski narod, posebno za prava hrvatskih žena u društvu, zauzimajući se za ravnopravnost, političko osvještavanje i pravo glasa, kao i podsjetnik na brojne članice i članove koji su se kroz politiku HSS-a, od samog osnutka do danas zauzimali za prava žena. 

Uoči nadolazeće sjednice o pitanjima statusa žena, a povodom Međunarodnog dana žena, UN skreće pozornost na prava i aktivnosti žena iz ruralnih područja koje čine više od četvrtine svjetske populacije, i često bivaju izostavljene iz svake mjere razvoja. Diljem svijeta održavaju se marševi i kampanje koje upozoravaju na brojne probleme s kojima se žene susreću, uključujući spolno uznemiravanje, femicid, do potrebe jednake plaće za rad do uključivanja žena u političke aktivnosti.

Hrvatska seljačka stranka – Gradska organizacija Osijek svim ženama čestita 8. ožujka – Međunarodni dan žena i poziva vas da zajednički osnažimo žene u svim okruženjima, ruralnim i urbanim, podržimo brojne aktivistice i aktiviste koji ustrajno rade na traženju ženskih prava i ostvarenju njihovog punog potencijala.

Predsjednik GO HSS-a Osijek                                                      Bruno Zorić