AH, TA AMERIKA!

Objavljeno: 01. 11. 2015.


PODIJELI:

AHTA

Širokopoljčani u Americi!

Iako je nešto skraćeni članak već objavljen 2006. godine u širokopoljačkim novinama “Lipa”, jučerašnja malo šira verzija nadmašila je sva očekivanja u vašim reakcijama.

amerPokušat ću na nekoliko pitanja odgovoriti.

Kao prvo događaj je istinit, fotografija je slikana prije polaska u riječkoj luci, a na njoj su upravo Širokopoljčani prije polaska u Ameriku s kapetanom broda i agentom koji ih je vrbovao za posao.

Još jednom, na fotografiji su: Ivan Ivić, Andrija Kajzer, Mato Marušić, Šimo Đambić, Stipo Majić, Mato Mandić, Fekete (ne znamo ime), Karas (ne znamo ime) i Dvoržak (ne znamo ime).

U međuvremenu su se javili potomci Kajzera, Mandića i Marušića (hvala im, ali nekakvu fotku mogli bi poslati), ali su se javili i oni koji obožavaju ovakve članke, s preporukom kako bi ih trebalo biti više.

Istina, povijesne teme imaju otvaranja od 2 – 6 000, i zasigurno će biti još takvih tema.

Samo bez vas ne može se ništa. Portal nema napisanu enciklopediju Širokog Polja, tek slažemo kockice, kojih jako puno nedostaje, a te kockice držite vi u svojim kutijama, na tavanima i sličnim mjestima.

Odgonetnuli ste vjerojatno, mislio sam na stare fotografije ili nekakve pisane dokumente.

I vjerujte nikakav stari dokument nije nevažan, kao jedna od tih kockica bogate povijesti ovog malog slavonskog sela. Uostalom i priča o našim Amerikancima se zakotrljala slučajno, tako i vi na tavanu možda čuvate nešto što će upotpuniti podatke koje mi već imamo.

Pošaljite nam fotografiju ili dokument ponekad je uistinu i to dovoljno.

/Zeko/

 

.