Anušić najavio tri velika strateška projekta za razvoj naše županije

Objavljeno: 03. 07. 2017.


PODIJELI:

U Požegi je danas (3. srpnja) održana druga sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojem je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s ministrima predstavio županima mjere iz fondova Europske unije koje su im na raspolaganju, a pet slavonskih župana iznijelo je najvažnije projekte kojima vide oporavak svojih županija.

 

Prilikom otvorenja Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem premijer je istaknuo kako Vlada želi brendirati sve što se radi s ciljem razvoja istočne Hrvatske. – Naš je cilj da objedinimo napore nacionalne, županijske i gradske razine te privatnog sektora i europskih fondova i da se, kad se budu rezimirala postignuća Vlade, novoizabranih župana, gradonačelnika i načelnika, možemo osvrnuti na pozamašan ciklus naših postignuća koja će pridonijeti i većoj zaposlenosti i ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, osobito ovog dijela Hrvatske za koji smo svi suglasni da mu treba dati posebnu pozornost – kazao je Plenković. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je posebno ugovorene projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić govorio je o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Naime, do sada je od 2,5 milijarde eura koliko je slavonskim županijama na raspolaganju ugovoreno sedam posto što iznosi 1.262.138.692,00 kuna.

 Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio je tri velika strateška projekta za razvoj naše županije. Riječ je o četiri projekta navodnjavanja te stavljanju u funkciju prije devet godina napravljenog Sustava navodnjavanja Gat. Kao nastavak ovog projekta, predviđena je izgradnja ULO hladnjače za poljoprivredne proizvođače s područja Slavonije i Baranje. Važan kulturni i turistički projekt je obnova kulturne baštine na području Osječko-baranjske županije, prvenstveno dvoraca i osječke Tvrđe s naglaskom na Park prirode Kopački rit. Čak 44 milijuna eura vrijedan je i projekt kojim će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam) na području Osijeka. Osnovni je cilj ITU mehanizma ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi kroz njega pridonijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđivanju kulturne baštine i sustava obrazovanja za odrasle. – Ovo su iznimno važni strateški projekti koji će obuhvatiti gotovo sve segmente razvoja i tako stvoriti preduvjete za razvoj poljoprivrede, gospodarstva i turizma u Osječko-baranjskoj županiji. Ovakav način radnih sastanaka je izvrstan jer u interakciji s ministrima govorimo o konkretnim problemima s kojima se susrećemo i tražimo rješenja. Bit je da župani dolaze s konkretnim prijedlozima projekata koji mogu unaprijediti njihovu županiju. Zato projekata u Osječko-baranjskoj županiji neće nedostajati – kazao je župan Anušić. Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održan je sastanak Vlade RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem sa županima i predstavnicima zajednice gradova i općina RH. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac i ministar financija Zdravko Marić predstavili su Strategiju regionalnog razvoja RH za razdoblje do kraja 2020. godine i Novi model financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Riječ je o kvalitetnoj i sustavno pripremljenoj strategiji te izmjenama zakona koji će donijeti pozitivne trendove za razvoj svih županija, osobito naše Osječko-baranjske – stoji u obavijesti Osječko-baranjske županije.