BESPOVRATNE POTPORE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Objavljeno: 18. 10. 2015.


PODIJELI:

euf

Krajem ovog i početkom slijedećeg mjeseca biti će otvoreni natječaji iz Podmjere 4.1. i 4.2. za proizvodnju, preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a ulaganja kroz dvije mjere pokrivaju najširi spektar troškova koje poljoprivrednici mogu imati za svoje investicije.

Sredstva  bespovratne potpore osiguravaju se iz Europskog poljoprirednog fonda za ruralni razvoj. Najniža vrijednost potpore iznosi 5.000 EUR, a najviša 5.000.000 EUR. Osnovni intenzitet potpore je 50% i može se uvećati do 90% u slučaju mladih poljoprivrednika, ekološke proizvodnje ili ulaganja u područja sa prirodnim ograničenjima. Projekti se, ovisno o Podmjeri, prijavljuju od 28.10.-15.01.2015.

U prošlom, prvom natječaju iz istih Podmjera, poljoprivredna gospodarstva prijavila su ukupno 1.280 projekata tražeći prosječnu potporu od 69% u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi kuna. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata i ulaganja iznosila je 3,9 milijardi kuna. Zainteresiranima savjetujemo da pripremi projekata pristupe što prije, kako bi svoje projekte prijavili odmah nakon otvaranja gore spomenutog roka – navodi se između ostalog u obavijesti EU fondova. /foto: eufondovi.hr/

 

.