BOJIM SE DA ĆE NAS OVDJE JAKO MALO OSTATI!

Objavljeno: 31. 03. 2015.


PODIJELI:

odlazak

Vrlo brzo sam dobio odgovor na nadbiskupovo pitanje: "Tko će ovdje ostati?".

Nadbiskup Đuro Hranić u Uskrsnoj poruci posebno se dotaknuo "iseljavanju ne samo mladih, nego i čitavih obitelji s djecom". U razgovoru s novinarima odjeknulo je pitanje mons. Hranića: "Tko će ovdje ostati?".

Bojim se da sam odgovor na nadbiskupovo pitanje dobio već nepun sat nakon pročitanog članka, iako iskreno rečeno odgovor sam znao.

Na ulici sam susreo oca dvoje djece, i kroz razgovor sam saznao da Široko Polje ostaje bez još jedne mlade obitelji. Ta obitelj se odlično uklapa baš u današnji govor nadbiskupa Hranića gdje spominje kako odlaze čak i obitelji gdje roditelji rade. Pa koji je razlog da odlaze i obitelji gdje oba roditelja rade?

Pitao sam današnjeg mog sugovornika upravo to.

Mlad sam, ovo ovdje je životarenje od danas do sutra – kaže mi. Supruga i ja radimo i ne možemo si priuštiti da mjesečno ostavimo nešto sa strane. Uz to imamo dječji 400 kn za dvoje djece, s tim što ćemo iduće godine zbog "velikih" primanja izgubiti i dječji. Dok mi brat u Švedskoj ima na jedno dijete 1 200 kn, i nikome ne pada na pamet da mu dira dječji zbog primanja, bez obzira kakva su. Mi ovdje jedva preživljavamo, i još nam i za djecu hoće uzeti. Radim svaki dan do kasno u noć, i ne možemo se pomaknuti, dok brat tamo odradi svoje radno vrijeme, i mjesečno uspije uvijek ostaviti sa strane – priča mi otac još jedne širokopoljačke obitelji pred odlaskom.