Brlošić: Europska omotnica za poljoprivredu ne dijeli se dobro, stare članice daleko više imaju koristi od nje – Kodeks o otkupu pšenice treba prepisati kakav je u Austriji

Objavljeno: 13. 12. 2017.


PODIJELI:
Što se tiče europske omotnice za poljoprivredu, ona se ne dijeli baš kvalitetno i dobro – rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić za Poljoprivrednu TV.

STVARANJE ISTOČNOG BLOKA ZA POLJOPRIVREDU U EU

“Stare članice, daleko više imaju koristi od nje. Upravo to je razlog da se članice istočnog dijela ujedine, da budu brojčano veće i jače. Na taj način, da se napravi ravnoteža prema starim članicama EU.”

SVA POTRAŽIVANJA MALIH POLJOPRIVREDNIKA PREMA AGROKORU SU NAPLAĆENA

“Sva stara potraživanja koja su imali poljoprivrednici prema Agrokoru su naplaćena u cijelosti. Daljnji nastavak suradnje, kooperacije sa tim tvrtkama, sve ono što se predaje, uredno se plača u rokovima. Mislim da su maksimalni rokovi do 30 dana.”

KODEKS O OTKUPU PŠENICE TREBA PREPISATI KAKAV JE U AUSTRIJI

“Kodeks je prije neke četiri godine stupio na snagu. Komora je sudjelovala u izradi Kodeksa, ali nismo suglasni sa zadnjom verzijom toga.
U stvari mi smo tražili da Kodeks bude prepisan jednostavno kakav je u Austriji, koji je bitno različit nego što je ovaj u Hrvatskoj.
Mi smo ove godine Kodeks nešto izmijenili, gdje je nešto blaže primijenjena visina proteina. Vjerujem da će se doći do još, na neki način, izmjene Kodeksa. Da će biti napravljen za pšenice koje kod nas stoje.”

Više na POLJOPRIVREDNA TV