Čak 67 gradova povećalo naknade za bebe, Opatija apsolutni rekorder!

Objavljeno: 23. 05. 2018.


PODIJELI:
Za razliku od nacionalne razine, gdje svjedočimo predizbornim obećanjima o tisuću eura naknade po djetetu te javnoj ostavci državnog tajnika za demografiju, na lokalnoj razini postoje već razvijene ozbiljne javne politike kojima se pokušava riješiti demografski problem. Tako je nakon prošlogodišnjih izbora uslijedio val povećanja naknada za bebe, popraćen uglavnom i dodatnim mjerama poput smanjenja cijena vrtića ili povećanja stipendija. Stoga je portal gradonačelnik.hr detaljno istražio koliko gradovi izdvajaju za naknade za novorođenčad, ali i koje su im druge pronatalitetne mjere kojima nastoje preokrenuti negativne demografske trendove.

Za razliku od prošle Vlade koja je odmah nakon izbora odustala od obećanja o tisuću eura naknade po djetetu, a mjere kojima ova trenutna odgovara na katastrofalnu demografsku situaciju su takve da smo nedavno svjedočili javnoj ostavci državnog tajnika za demografiju koji je ih je nazvao ‘neozbiljnim folklorom’, na lokalnoj razini situacija je bitno drugačija. Pronatalitetna politika u velikom broju gradova je na vrhu liste prioriteta, a ozbiljno se shvaćaju i predizborna obećanja pa je nakon prošlogodišnjih izbora uslijedio pravi val povećanja naknada za bebe popraćen uglavnom i dodatnim mjerama poput smanjenja cijena vrtića ili povećanja stipendija.

Istraživanje je tako pokazalo da su naknade unazad godinu dana povećane u 51 gradu za prvo, 63 za drugo i čak u 67 gradova za treće dijete u obitelji. Trend jačanja pronatalitetnih mjera još bolje ilustrira i usporedba s našim prošlim istraživanjem kada smo analizirali podatke iz 2015. godine. Tada je, naime, tek deset gradova dijelilo 3.000 kuna ili više za prvo dijete, a od ove godine čak 26 gradova za prvo dijete isplaćuje 3.000 ili više kuna i to – 13 gradova po 3.000 kuna, tri po 4.000, osam gradova po 5.000, jedan – Slavonski Brod 7.5000 (2.500 u gotovini i 5.000 u opremi za bebe) i Opatija kao apsolutni rekorder – čak 10.000 kuna. Upravo su ova dva grada najviše povećali naknade za prvo dijete u odnosu na 2016. – Slavonski Brod za 6.500, a Opatija za 6.000 kuna. Opatija je rekorder i po povećanju naknada za drugo dijete – povisili su ih za čak 9.500 kuna, a slijedi Pag sa povećanjem od 8.000 kuna. Kada je u pitanju naknada za 3. dijete, apsolutni rekorder je Split, koji je iznos sa 3.000 kuna u 2016. podignuo na 55.000! – piše između ostalog gradonačelnik.hr.