Čišćenje i reguliranje kanala u Širokom Polju

Objavljeno: 16. 04. 2018.


PODIJELI:
Kako Široko Polje na žalost barem jednom godišnje zahvati nevrijeme sa većom količinom oborina, sukladno tome dijelovi sela poplave kao da se nalazimo uz samo riječno korito koje se izlilo.
Problem je i do sada istican od strane MO, međutim za realizaciju su trebali jači igrači.

Taj vrući krumpir nekoliko puta je prolongiran, čekala su se bolja vremena. Pretpostavljalo se da će bilo kakav dublji zahvat kvalitetnijeg rješenja biti kompleksan, ali čini se da će put biti teži od očekivanog. 

OTKRIVENA JAVNA TAJNA, ISPUŠTA SE VODA IZ KANALIZACIJE U KANALE ISPRED KUĆA
Već su prve kašike bagera otkrile hrpu problema.
Osim već uobičajenog – kod mene nemojte kopati i neadekvatno postavljenih cijevi ispod mostova, otkrile su se nakon kopanja i prve javne tajne – ispuštanje kanalizacije u kanal ispred kuće.
Sa svim tim problemima upoznali su se danas pri obilasku radova gradonačelnik Marin Mandarić, zamjenik gradonačelnika Antun Galić i direktor Univerzala Stjepan Ripić.

Evo što je o svemu rekao zamjenik gradonačelnika Antun Galić.

SLIJEDE KAZNE ZA ISPUŠTANJE KANALIZACIJE U KANAL
Ovo su prvi početni radovi da se vidi stanje. Nakon toga ćemo snimiti stanje ispod mostova i prilaza u dvorišta.
Ako bude trebalo neke mostove ćemo ukloniti, rušit će se. Doći će firma koja radi za Hrvatske vode sa strojem za odštopavanje kanalizacije (WOMA), možda će se moći s njim napraviti.

Ispuštanje u kanale iz kanalizacije?
Komunalni redari će obići takva mjesta, popisat će gdje se ispušta voda u kanal i poslat će se prijave. Kazne sigurno slijede.
Činjenica je da sami ispred svojih kuća ispuštamo vodu iz kanalizacije. To je trovanje, trujemo sami sebe.

Centar sela?
Centar sela ima projekt od autobusnog stajališta do doma. Nakon ove etape to ćemo prokopati i staviti nove cijevi. Taj dio ćemo sigurno napraviti.

JAVNA RASVJETA DO KRAJA GODINE – ŠIROKO POLJE BEZ RJEŠENJA ZA KANALIZACIJU
Javna rasvjeta ide?
U javnoj nabavi imamo podignuto za milijun kuna, tako da će javna rasvjeta biti u ovoj godini. Metalni stupovi uz glavnu cestu i potez od centra do crkve.
Plan je bio 500 000 kn, međutim radit ćemo rebalans, ići ćemo na milijun kuna.

Kanalizacija?
Kod prvog službenog odlaska u Hrvatske vode i Ministarstvo za zaštitu okoliša dočekao nas je projekt Aglomeracije koji obuhvaća tri naselja: Piškorevci, Budrovci i Selci Đakovački, te dio grada Đakova.
S tim projektom nisu obuhvaćena naselja: Široko Polje, Đurđanci i Novi Perkovci.
U razgovoru s Hrvatskim vodama Grad je inzistirao da se nađe rješenje za Široko Polje, ali bez strateške odluke Hrvatskih voda, Grad je nemoćan. 
Mi ćemo i dalje biti uporni na tome.
Tu su opcije: da se ide zajedno s Gorjanima i Tomašancima, da se ide zajedno prema Punitovcima. I treća opcija koja nas je dočekala je sabirna jama za Široko Polje samostalno, pa da se taj dio prepumpava u kanalizaciju koja će ići na prečistač prema Kuševcu.