DA LI GRAĐANI SMIJU IMATI UVID U POTROŠNJU LOKALNE JEDINICE?

Objavljeno: 24. 09. 2015.


PODIJELI:

OBŽ

Institut za javne financije objavio je analizu transparentnosti proračuna hrvatskih lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2014. do ožujka 2015. godine.

Za vas smo izdvojili podatke Osječko-baranjske županije.

Čak i za nas laike brojke su više nego interesantne, međutim zadnja rubrika ipak bode u oči.

OSTVARENJE PRORAČUNA 2014.Čini se da većina jedinica lokalne samouprave  potrošnju novca nisu spremne dati na uvid onima koji su taj novac zaradili – građanima.

Kako inače protumačiti da su ocjene transparentnosti proračuna u skali od 0 – 5 poražavajući niske za veliku većinu.

Ovdje se čitateljima želi omogućiti brzi uvid u osnovno financijsko stanje lokalnih jedinica u 2014., a podrobnije se sami mogu informirati na web stranicama Ministarstva financija i svojih lokalnih jedinica. Ipak, potrebno je nekoliko napomena za pravilno razumijevanje prikazanih podataka upozorava Institut za javne financije.

Prvo, ne smije se uspoređivati iznose županija, gradova i općina, jer županije, gradovi i općine imaju nadležnosti za prikupljanje različitih vrsta prihoda i pružanje različitih vrsta javnih dobra i usluga.

Drugo, valja imati na umu, da sâm proračun ne mora uvijek odražavati stvarno financijsko stanje lokalnih jedinica, jer se one često zadužuju preko društava ili ustanova u svom vlasništvu/suvlasništvu, a ne kroz svoj proračun.

Treće, velike razlike između prihoda i rashoda u jednoj godini ne moraju biti pokazatelj lošeg planiranja ili ostvarivanja lokalnih proračuna, već mogu biti posljedica velikih prodaja kapitalne imovine (npr. zemljišta ili zgrada) ili velikih ulaganja (npr. u lokalnu infrastrukturu) – navodi između ostalog Institut za javne financije.

 

.