Đakovo među vodećim po subvencijama u poljoprivredi

Objavljeno: 28. 04. 2022.


PODIJELI:

Grad Đakovo,  u Osječko-baranjskoj županiji, zalužio je visoku poziciju u našoj nedavnoj analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova u 2020.  kada se radi o subvencijama poljoprivredi i poljoprivrednicima.  Tako je zauzeo poziciju u Top 10, odnosno 6. mjesto, u rubrici porasta (950.37 posto) subvencija za poljoprivredu u Proračunu 2020. prema Proračunu 2017. Također je u Top 20 po udjelu (0.57 posto) izdvajanja iste godine za subvencije poljoprivrednicima… – piše Gradonačelnik.hr.

 

Treba kazati kako Grad Đakovo od 2018. godine intenzivno provodi programe potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, slijedom čega su usvojeni Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova za razdoblje 2018. – 2020. i Program dodjele potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova za razdoblje 2021. – 2023. Ti programi u potpunosti su usklađeni s pravilima Europske unije o pružanju državne potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, što je propisano Uredbom Komisije EU na potpore de minimis u poljoprivrednom sektoru, a svrha i cilj su razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje osnivanja novih i jačanje postojećih poljoprivrednih gospodarstava, poticanje konkurentnosti poljoprivrede, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske, pa su mjere i aktivnosti određene na temelju analize potreba poljoprivrednih subjekata na području Grada Đakova, njihovim identificiranjem i analizom realizacije srodnih programa na području RH.

Donošenjem novog Programa dodjele potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova za razdoblje 2021. – 2023., u prošloj godini, Grad pod vodstvom gradonačelnika Marina Mandarića je s korisnicima potpisao 70 ugovora o dodjeli potpore ukupne vrijednosti 556.180,40 kuna, pri čemu je nastavljeno kontinuirano provođenje politike koja podrazumijeva razvoj poljoprivrede na području Grada Đakova.

-Naposljetku, u 2022. će se putem javnog poziva nastaviti provođenje Programa koji je na snazi, s ciljem omogućavanja korištenja instrumenata za dodjelu financijskih sredstava poljoprivrednim gospodarstvima, uz naznaku da se očekuje potpuno iskorištavanje proračunskih sredstava u iznosu od 600.000 kuna, kako bi se, uz druge aktivnosti koje Grad Đakovo provodi u području poljoprivrede, doprinijelo sustavnom i aktivnom razvoju te napretku poljoprivrede na području Grada – najavili su iz Đakova – piše između ostalog Gradonačelnik.hr.