ĐAKOVO U SUSTAVU DRŽAVNIH POTPORA

Objavljeno: 07. 11. 2014.


PODIJELI:

POTPORE

„Moramo se uklopiti u hrvatsku stvarnost i biti solidarni te pomoći onome tko nema. Ovo nije politički obilježeno i ne ide u prilog niti jednoj političkoj opciji“, – predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavili su Prijedlog zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, istaknuvši da se ovim zakonom uvodi pravedniji sustav u smislu efikasnijeg planiranja regionalnoga razvoja. 

POTPORE
Ključne novine koje zakon donosi su: uvođenje četiri urbane aglomeracije sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i većih odnosno manjih urbanih područja, s obvezom donošenja svojih strategija urbanog razvoja kao osnovice za planiranje projekata sufinanciranih kroz fondove Europske unije i druge izvore.

Navedeni zakon predviđa i osnivanje Vijeća za regionalni razvoj, kako bi se osnažila suradnja s predstavnicima regionalne i lokalne razine te znanstveno-stručne zajednice u pogledu formuliranja i praćenja rezultata i učinkovitosti politike regionalnoga razvoja. Za provedbu ovog zakona neće biti potrebno osigurati dodatna sredstva budući da će se sve nove mjere financirati preraspodjelom postojećih proračunskih prihoda ili kroz druge izvore kao što su prihodi od naknada za korištenje zaštićenih prirodnih područja. /Izvor: vlada.gov.hr/