Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine

Objavljeno: 12. 09. 2017.


PODIJELI:
Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada. Ovogodišnja tema je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti.

Temu ovogodišnjih Dana baštine – Baština i priroda: krajolik mogućnosti – Konzervatorski odjel u Osijeku obilježit će prezentacijom na- čina/postupka zaštite krajobraza na primjeru sjeverozapadnog dijela Banskog brda ili Baranjske planine, 29. 9. 2017., u 11:00 sati, Konzervatorski odjel u Osijeku, Kuhačeva 27, Osijek.

Područje je to na kojem je prisutna višestoljetna tradicija vinogradarstva, a odlikuju ga duboki usjeci – surduci u lesnim stijenama, vinogradarske kućice s vinskim podrumima – gatorima, iznad kojih se pružaju vinogradi, voć- njaci i šume. Na ovaj način želimo ukazati na značenje zaštite krajobraza, njihovu raznolikost i kulturnu vrijednost, koje, u žurbi što nam je nameće svakodnevni život, ne vidimo i ne cijenimo. O cilju očuvanja prirodne baštine i krajolika za buduće generacije izlagat će predstavnici institucija s područja Osječko-baranjske županije, koje se bave zaštitom prirode, krajobrazom, vinarstvom i vinogradarstvom, geografijom, kao i predstavnici lokalne zajednice – stoji između ostalog u priopćenju Ministarstva kulture.