DESET GODINA MEDIJSKOG PROSTORA U ŠIROKOM POLJU – PRVI BROJ “UVRATINA”

Objavljeno: 03. 04. 2015.


PODIJELI:

uvratine

Prije deset godina u Širokom Polju pokrenuta je zaista jedna lijepa priča, možemo slobodno reći da ta priča traje i danas.

Grijeh bi bio reći da prve širokopoljačke novine "Uvratine" nisu bacile kvalitetno sjeme iz kojeg su nastale "Lipa", kao nastavak tiskanog medija, ali i Portal Široko Polje kao elektronski medij. Jer kao što rekoh tko zna da sjeme nije bilo tako kvalitetno da li bi Široko Polje zadnjih desetak godina imalo sve zapisano. O tome kako je sve počelo logično je da sam se obratio jednom od "krivaca", tadašnjem uredniku Robertu Smješka. Evo kako tadašnji glavni urednik širokopoljačkih novina gleda na pokretanje medijskog prostora u Širokom Polju.

Malo je čudno objašnjavati prošlost, kao sudionik. Kako god, subjektivnost se ne može izbjeći.

„Uvratine“ su bile projekt Udruge žena i mladih „Široko Polje“. Udruga je osnovana sa ciljem aktiviranja potencijala koje je selo imalo i ima, a glavna pokretačica svih aktivnosti bila je Dubravka Kovačić. Spomenuti ću među mještanima jako dobro primljene „Maškare u Domu“(još imam slike jako dobrih i uspjelih maski, a hit je bila Naša mala klinika). Udruga je bila inicijator ponovnog pokretanja rada KUD-a „Širokopoljac“, članovi su se bavili humanitarnim radom, izradom rukotvorina, uopće društveno korisnim projektima. Volio bih da o tome nešto više napiše Dubravka, jer ne bih htio što propustiti.

« od 5 »
Na inicijalnim sastancima udruge razgovaralo se o aktivnostima koje bi mogli pokrenuti, a među prvima je bila ideja izdavanja širokopoljačkog lista. Obzirom da sam imao skromna urednička iskustva, imenovan sam urednikom, grafički urednik Josip Zeko, a ekipu dopisnika činili su: Barica, Dubravka, Katarina, Miro, Tomislav, Josip, pokojni profesor Lajoš (ne bih htio nekoga zaboraviti)…ponekad smo nečiju ideju za članak pretočili na papir, sve s ciljem da list bude pravi, širokopoljački. Mislim da smo u tome uspjeli.

Moram naglasiti da je rad na listu bio volonterski, a cijena svakog broja je bila zapravo cijena tiska. Nismo birali teme, jednostavno je nekad bilo teško dovršiti list u predviđenom roku (kvartalno) ponajprije jer je nedostajalo događanja. Naklada je bila 150 kom, po potrebi i više. Imali smo i nove ideje, reklamirati pojedince i tvrtke, članci u nastavcima, priče iz povijesti…

Mislim da je to zaista bila dobra i iskrena priča o Širokom Polju. Bilo je propusta, to sigurno, ali ako bi uvijek našli samo zamjerke, nikad ništa ne bi ni radili. List je ugašen zbog neslaganja oko uredničke vizije. Bilo je prijedloga da izlazimo češće, da se obrađuju teme koje su „škakljive“ prirode, da proširimo krug potencijalnih kupaca…tu smo se razišli, a nastaviti priču pokušalo je uredništvo „Lipe“.

Pouzdano znam da su svi brojevi „Uvratina“ u nadbiskupijskom arhivu, kao dio baštine. Nedavno sam razgovarao sa poznatim profesorom, a on me baš obradovao pitanjem o „Uvratinama“. Taj se glas daleko čuo, daleko preko granice. Izašao je i članak u Glasu Slavonije s jako dobrim kritikama o nama.

Danas se lijepo prisjetiti. Vrijeme pisanih medija je prošlo. Nove generacije koje dolaze žele informaciju odmah i sada, jer sutra je već nešto drugo. Čitaju se naslovi, pogleda slika, sadržaj samo ponekad. Novine se listaju u kafićima, naklade su male i svi teško preživljavaju. Ipak, ne sumnjam da bi i danas „Uvratine“ imale svoj krug čitatelja, jer Široko Polje je uvijek znalo podržati dobru stvar.

Za kraj, priča kako su novine uopće dobile ime. Organizirali smo anketu. Prijedloge za ime smo prikupljali u kutiju, pa razmatrali na udruzi. Bilo je tu svega, čak smo o odabiru imena objavili i članak. Prihvaćen je prijedlog da se list zove „Uvratine“, jer mi, kao Široko Polje, moramo imati i široke uvratine gdje bi mogli porazgovarati o svemu. U rječniku je lijepo objašnjeno što naziv znači. Znam da su me zafrkavali jer sam rekao da sam sanjao da se tako list zove. Stvarno jesam.

Robert Smješka, prvi urednik, prvih širokopoljačkih novina "Uvratine"