DRAGA MOJA DOMOVINO… AUF WIEDERSEHEN

Objavljeno: 14. 03. 2015.


PODIJELI:

slika

Dođe pred mene prije početka školske godine majka petero djece čiji je muž u Njemačkoj i kaže mi: "Na kraju školske godine pokupim djecu i odosmo svi preko."

Ostao sam kao ukopan i posve ozbiljno rekao joj NE MOŽE, dalje ipak s osmjehom procijedio sam da ona može ići za mužom, ali djeca ostaju. Zgoda je ovo što mi je ispričao  moj dobar prijatelj, inače ravnatelj škole u Vuki, došlo mi je da joj stvarno zabranim da vodi i djecu. Već imamo problema s manjkom djece u školi, i sada će odjednom otići petero samo s jednom obitelji. A što ako ode još koja obitelj? (Mjesto radnje Vuka, godina 2015.)

Druga priča, nažalost opet istinita.

Na kavi s prijateljima pijuckamo i pričamo o svemu i svačemu. Znajući da mu od supruge mama sama živi u Gorjanima, pitam kako je i da li je pokretna. Kažu pokretna je, ali ne izlazi gotovo nigdje, jer u Gorjanima odavno nema mladih, sada polako i stariji izumiru, pa baka nema nikoga blizu da bi otišla malo popričati. (Mjesto radnje Gorjani, 2015. godine)

Široko Polje možemo uklopiti u prvu priču, kod nas još uvijek ima barem starije populacije, ali ipak sjetite se za nekoliko godina i ove Gorjanske priče.

Prije četiri mjeseca bio je objavljen tekst o odlasku širokopoljačke mladosti u druge zemlje, isto tako bilo je najava još nekoliko odlazaka. Što se promijenilo u međuvremenu? Ništa. Stanje je kao i u ostalim dijelovima Slavonije sve gore, možda bi trebalo nekom drugom riječju oslikati trenutno stanje. Osim mladosti sada odlaze cijele obitelji s djecom, što je dugoročno katastrofa za selo, odnosno za Slavoniju. Uz to Široko Polje je već za 5-6 godina u velikim problemima, stižu godišta gdje ima u godini od 2 do 4 rođenih, a sada još odlaze kompletne obitelji. Možda baš s tih dvoje u godištu?

Na zadnjem članku bio je komentar kako mladi odlaze gdje im je bolje, i naravno da su u pravu. I sam sam roditelj kojemu je dijete otišlo, i ne samo to, kao što je rekao moj prijatelj koji ima kao i ja petero djece, samo su nešto mlađi, već sada ih pripremam da idu gdje je bolje.

Samo odlazak obitelji s djecom je nešto drugo. Ne znam koliko će biti spretna usporedba, ali čak i u ratovima je često znao biti običaj da obitelji ostaju u gradu, jer vjerovalo se ako odu obitelji da će mjesto lako pasti.

Da li onda slavonska sela sada šaptom padaju?