Država će im dvije godine plaćati stan

Objavljeno: 21. 04. 2018.


PODIJELI:

Plan je da se u Slavonskom Brodu zbrine ukupno 36 osoba, što znači kako bi u narednom razdoblju moglo doći do doseljenja novih 20 osoba koji će svoju bolju i svjetliju budućnost pokušati naći u gradu na Savi – piše SBplus.

Hrvatska se, u sklopu europskog programa premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, obvezala na prihvat 1583 osobe iz Italije, Grčke i Turske – pojasnila je pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Danijela Gaube.

Prema onome što je izrekla do sada je na području Hrvatske zbrinuto 157  osoba, od čega njih 16 u Slavonskom Brodu. Riječ je o članovima tri obitelji.

Prema onome što je kazala Slavonski Brod, kao budući grad tek doseljenih obitelji, izabran je po jednostavnom ključu. Naime, Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je tijelo koje je zaduženo za pronalazak smještaja osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita, a gradove ‘bira’ prema trenutnim slobodnim smještajnim kapacitetima.

– Naravno pri tome se vodi računa da ne budu svi koncentrirani samo u Zagrebu, nego da se ravnomjerno rasporede u regiji – dodala je Gaube.

Pred članovima tri obitelji, od kojih jedna ima desetero djece, a koje su smještene u Slavonskom Brodu teško je razdoblje. Iako im država određeno vrijeme plaća smještaj, valja prebroditi sve ostalo. Od učenja jezika, preko uključenja najmlađih u odgojno-obrazovni sustav, do pronalaska posla za odrasle u gradu u kojem s nedostatkom radnim mjesta muku muče i domicilni – piše između ostalog SBplus.