DVD Široko Polje

PODIJELI:

Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je u rujnu 1939. godine.

 

Nakon što je Zemaljska vlada donijela odluku o osnivanju jedinica narodne zaštite u koje su bile uključena i već osnovana dobrovoljna vatrogasna društva, župan je odredio da DVD mora imati 10 zdravih muškaraca sposobnih za rad i penjanje. Uz to su društvu dodjeljena zaprežna kola s ručnom štrcaljkom, tako je bilo sve do 1961. godine kada DVD dobija motornu pumpu “Savica”, koja je zamijenjena 1972. modernijom “Rosenbauer”.

Godine 1989. u dogovoru sa tadašnjom mjesnom zajednicom dogovorena je izgradnja vatrogasnog spremišta. Izgradnja je započela odmah iduće godine (1990.), što je bila velika prekretnica u radu našeg društva. Srušena je stara gospodarska zgrada koja se nalazila na djelu sadašnjeg spremišta, napravljen je projekt za spremište i stavljeni su temelji. Izbijanjem domovinskog rata radovi su prekinuti na nekoliko godina. Radovi su nastavljeni 1994. godine uz veliku pomoć Grada Đakova, mještana i prijatelja društva. Za potrebe DVD – a selo je kupilo traktorsku cisternu s 3 200 litara vode, a puštanjem vodovodne mreže u pogon 1993. godine DVD dobija stalan izvor vode putem hidrantske mreže. Prije desetak godina izgrađeno je novo vatrogasno spremište za
novu tehniku, opremu i društveni život vatrogasaca. 2007. godine društvo dobija navalno vozilo kao poklon DVD – a Đakovo, a u lipnju 2008. DVD Široko Polje organizira Gradsko vatrogasno natjecanje sa sudjelovanjem 30 – ak ekipa svih kategorija. Konačno 2009. godine uz proslave 70. obljetnice DVD-a otvoreno je i novouređeno vatrogasno spremište.

U cijelom periodu društvo je normalno funkcioniralo i radilo, sudjelovalo na natjecanjima, gasilo požare i okupljalo mladež i djecu, tako da funkcije društva ni u jednom trenutku nisu bile upitne. Društvo se zahvaljuje svim mještanima i prijateljima koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji i radu.

Društvo ima 30 aktivnih članova, 16 priručnih, 5 počasnih i 12 članova mladeži.

Struktura članstva: 5 vatrogasaca, 18 vatrogasaca I. klase, 5 dočasnika, 10 dočasnika I. klase, 4 časnika, 1 viši vatrogasni časnik.

Društvo stalno okuplja mlade i stare mještane i prijatelje uz geslo:

VATRU GASI – BRATA SPASI!