EKIPA ŠIROKOG POLJA U KATOLIČKOJ MALONOGOMETNOJ LIGI ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Objavljeno: 20. 08. 2014.


PODIJELI:

MNK ŠIROKO POLJE

KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije od jeseni na stranicama Portala Široko Polje, veliki razlog za to je nastup malonogometne ekipe iz Širokog Polja. Evo što o samom natjecanju kaže Željko Culek, v. d. voditelja KMNL regije Đakovo:

Katolička malonogometna liga Đakovačko-osječke nadbiskupije udruga je katoličke mladeži Đakovačko-osječke nadbiskupije. Osnovana je u prosincu 2002. godine, a priznata i potvrđena od biskupa tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije, mons. dr. Đure Hranića, kao crkveni pokret mladih, 24. veljače 2003. godine. Liga tako sada djeluje već 12. godinu, a sezona 2014./15. bit će 13. sezona. Pokrenuli su je mladi iz osječke župe Sv. Križa (Osijek 6, Retfala), zajedno s tadašnjim župnikom i kapelanom, te drugim svećenicima iz osječke regije, koji su sudjelovali u stvaranju lige. Započelo se, dakle, kao KMNL Osijek, a s vremenom je liga rasla i rasla, kako je rastao interes i priključivao se sve veći broj mladih, te je liga tako danas podijeljena na regije, kojih trenutno ima osam, a to su: Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Đakovo, Donji Miholjac, Baranja, Županja i Vukovar. Svaka regija ima vlastitu ligu, a krajem sezone prvaci regija nadmeću se za nadbiskupijskog prvaka, koji potom predstavlja našu nadbiskupiju na nacionalnoj završnici Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata. Aktualni prvak naše nadbiskupije je ekipa Bl. Alojzija Stepinca iz Slavonskog Broda, a na zadnjoj nacionalnoj završnici, održanoj u Porečko-pulskoj biskupiji, natjecanje su završili u razigravanju po skupinama, jer su bili treći i nisu prošli u četvrt-finale.

Katolička malonogometna liga znakovita je po tome što svaka utakmica započinje molitvom igrača na sredini terena te što se svaka psovka kažnjava isključenjem na dvije minute (ili crvenim kartonom, u slučaju teške psovke, što je zaista rijetko). Igra se 4+1 (četiri igrača + vratar), s loptom za futsal (tkzv. „četvorka“), a pravila su uglavnom usklađena s UEFA-inim pravilima za futsal. Tijekom sezone održavaju se četiri duhovna susreta, tj. zajedničke mise svih ekipa koje se natječu u regiji, a koje se održavaju po župama koje te sezone sudjeluju u ligi.

Ekipa Širokog Polja natječe se u KMNL regiji Đakovo. Sezona 2014./2015. bit će peta sezona u regiji Đakovo, a ekipa Širokog Polja priključila se u prošloj, dakle četvrtoj sezoni. Ekipu je sačinjavalo oko 15 igrača, na čelu s voditeljem gosp. Marinkom Arambašićem, a oko ekipe je pomagao i vjeroučitelj gosp. Robert Smješka. U svojoj prvoj sezoni, ekipa je završila na četvrtom mjestu te osvojila fair-play pehar, koji su zaslužili najmanjim brojem prekršaja i isključenja tijekom sezone, kao i svojim ponašanjem na terenu, pored terena, te dolaskom na duhovne susrete.

U premijernoj sezoni ekipu su predstavljali: Vedran Milić, Marinko Eržić, Marin Bikić, Igor Mandić, Mario Šušak, Velimir Medovka, Josip Pavlović, Dalibor Mandić, Fabijan Šekerija, Boris Heđi, Ivan Augustin Milić, Mario Ivić, Ilija Blatančić, Antun Šušak, Bernard Blatančić. Najbolji strijelci ekipe su bili Vedran Milić i Marinko Eržić, koji su zabili po 11 pogodaka.

Željko Culek, v. d. voditelja KMNL regije Đakovo