Genijalac iz Vukovara: 24-godišnji fizičar zna napamet čak 1.570 decimala broja Pi

Objavljeno: 17. 05. 2018.


PODIJELI:
Dejan Gemeri prvostupnik je fizike iz Vukovara, koji ima nevjerojatnu sposobnost – pamti brojeve toliko dobro, da zna čak 1.570 decimala broja Pi napamet! Po toj sposobnosti službeno je 36. u Europi, a 100. na svijetu. Ipak veli nam da se ne zamara tipa pamćenjem datuma rođenja ili telefonskih brojeva pa tako zna samo mamin broj mobitela i to za slučaj nekakve nevolje. No, treninge pamćenja brojeva prakticira i to primjerice na način da hodajući ulicom pokušava zapamtiti registarske pločice automobila koji prolaze – piše Srednja.hr.

S obzirom da zapamtiti 1.570 brojeva (a i mnogo manje) običnom smrtniku izgleda kao znanstvena fantastika, zanimalo nas je kako izgleda Dejanov svakodnevni ‘suživot’ s tim talentom te što sve pokušava ili izbjegava zapamtiti.

– Pogledam uvijek u imenik, zanimljivo je da ni svoj broj mobitela ne znam napamet. Znam samo mamin broj, u slučaju neke opasnosti. Vjerojatno ni njen ne bih znao da nekada davno taj broj nije bio moj. Iako, 1.570 decimala je ekvivalentno imeniku od oko 175 kontakata. Tablice automobila su mi zanimljivije, često dok hodam ulicom i dok automobili prolaze, pokušavam upamtiti što veći broj registracijskih oznaka, pa se onda retrospektivno pokušavam sjetiti od prvog do zadnjeg. Svoj OIB ne znam, ali recimo neke stavke iz proračuna Grada Vukovara su mi ostale, nakon što sam ih gledao, objašnjava Dejan, koji smatra da se uz trud i rad, svašta može preokrenuti pa mu je politika hobi.

Kako Dejan ima i službene potvrde o svojim postignućima pamćenja decimala broja Pi, zanimalo nas je kako se to točno utvrđuje.

– Pamćene brojeva, slika i imena, špilova karata  i slično, je sport kao i svaki drugi. Najčešće se natjecanja održavaju na Dan broja Pi. Rade se obično u osnovnim i srednjim školama. S obzirom da sam saznao kako postoji službena lista koju vodi Jan van Koningsveld, poznat kao „čovjek kalkulator“, stupio sam u kontakt s njim u želji da budem dio Pi ranking liste. U Njemačkoj se to recitiranje i pisanje radi pred komisijom, a s obzirom da to u mojem slučaju nije bilo moguće, napravio sam snimanje recitacije i pisanja. Službeni rezultat recitiranja trajao je 27 minuta, a pisanje nešto duže. Pisanje je više za publiku. I na osnovu toga sam, nakon još nekih sitnih formalizama oko osobnih podataka, uvršten na listu, objašnjava Dejan – piše između ostalog Srednja.hr.