Grad Đakovo među deset najštedljivijih gradova u Hrvatskoj

Objavljeno: 07. 11. 2017.


PODIJELI:

Baš kao i kod reprezentacije, podaci Ministarstva financija o izdvajanju gradova za službena putovanja u 2016. ukazuju na trend smanjenja ovih troškova pa se tako, u odnosu na prethodne godine, udvostručio broj gradova koji su za službena putovanja potrošili manje od kune po stanovniku, a više od 10 kuna po stanovniku potrošilo je tek njih 14, za razliku od 23, koliko smo ih pobrojali u našoj analizi izdvajanja za službena putovanja u razdoblju od 2013.-2015.

Nakon troškova reprezentacije, gradonačelnik.hr istražio je i koliko su gradske vlasti u prošloj godini izdvojile za službena putovanja, još jednu stavku na koju građani često gledaju s podozrenjem zbog medijski razvikanih slučajeva u kojima su dužnosnici, i lokalni i oni na nacionalnoj razini, zloupotrebljavali novac poreznih obveznika i ove proračunske stavke koristili za svoje privatne, a ne javni interes. Zato smo i ovaj put tražili i ističemo one najštedljivije, a kao apsolutni rekorder ponovo se ističe Grad Đurđevac i njegov, sada već bivši, gradonačelnik Željko Lacković.

A baš kao i u slučaju reprezentacije, podaci Ministarstva financija o izdvajanju gradova za službena putovanja u 2016. također ukazuju na trend štednje, odnosno rezanja troškova od kojih građani nemaju izravne koristi. Uspoređujući, naime, podatke za 2016. s onima iz naše prethodne analize u kojoj smo obuhvatili razdoblje od 2013.-2015., vidljivo je da se udvostručio broj gradova koji su za službena putovanja potrošili manje od kune po stanovniku, a među prvih deset najštedljivijih u 2016. godini čak pet gradova potrošilo je manje od pola kune po stanovniku. Više od 10 kuna po stanovniku potrošilo je tek njih 14, za razliku od 23, koliko smo ih pobrojali u našoj analizi izdvajanja za službena putovanja od 2013.-2015.

Nakon Đurđevca i njihovih nula kuna potrošenih na putovanjima, drugi je po redu Grad Vrbovec s potrošenih 940 kuna, odnosno 0,6 kuna po stanovniku. Na trećem mjestu je Dugo selo sa 0,11 kuna, Varaždinske Toplice potrošile su 0,18 kn, Novi Marof 0,19 kn, a Slavonski Brod 0,49 kn. U top 10 su još Krapina (0,55 kn), Popovača (0,61 kn), Đakovo (0,76 kn) i Sisak (0,81 kn) – piše između ostalog gradonačelnik.hr.