Grad Đakovo preuzeo na sebe sve troškove prijevoza: učenicima će mjesečna karta vrijediti cijelu godinu, karta za građane ostaje 7 kuna – vrijedit će 6 sati, jeftinije karte studentima, jeftinije mjesečne karte unutar grada i do prigradskih naselja za građanstvo…

Objavljeno: 15. 09. 2017.


PODIJELI:

Velika bura digla se prije nekoliko dana oko mogućeg poskupljenja autobusnih učeničkih karata.

 

“RADOST DUŠEBRIŽNIKA”

Kako Grad Đakovo već nekoliko godina subvencionira karte za prigradska naselja u javnom autobusnom prometu (7 kuna povratna karta), isti su strahovali da će izgubiti pogodnost koja je išla na ruku posebno najosjetljivijoj populaciji: umirovljenicima, starijima i nezaposlenima.

Čak su krenule priče da se pojedina prigradska naselja već voze po novim, višim cijenama, “radost” dušebrižnika bila je bez osnova – i ono što je najgore neprovjerena informacija.

Nakon konačno definiranih pregovora između tvrtke Panturist d.d. i Grada Đakova, za građane, radnike, studente i učenike, dogradonačelnik Đakova Robert Francem imao je reći samo odlične vijesti.

Kako kaže Francem, nakon što je Arriva Deutsche Bahn grupacija uzela pod svoje požeški APP i osječki Panturist i došla u monopolistički položaj u Slavoniji, krenula je s nerazumnim zahtjevima za prijevoz.
Samo za prijevoz srednjoškolaca karte su podigli gotovo 10 puta više od dosadašnje cijene. 

Nakon nekoliko bezuspješnih pregovora, a da ne bi došlo dodatnih financijskih udara na građane, Grad je odlučio preuzeti na sebe trošak. I ne samo to, za sve grupacije korisnika prijevoz će od sada bit još povoljniji – kaže dogradonačelnik Francem.

POVOLJNIJE KARTE STUDENTIMA, UČENICIMA ALI I GRAĐANIMA  – PRIGRADSKIM NASELJIMA UMJESTO TRI SATA SUBVENCIONIRANA KARTA 6 SATI

Tako je srednjoškolskim učenicima mjesečna karta do sada vrijedila (odnosno bila subvencionirana) samo dok su išli u školu, po novom mjesečna karta vrijedit će cijelu godinu i praznicima i nedjeljema.

Studenti će umjesto dosadašnjih 600 kuna za mjesečnu kartu do Osijeka ili Sl. Broda, od sada plaćati 400 kuna, i još dodatna pogodnost je da će od sada to vrijediti i za studente koji nisu redovni. Dalje, povratna karta za studente od Đakova do Osijeka je bila 42,30 kn, nova cijena je 35,30 kuna, sada će i studenti do Sl. Broda moći ići sa povratnom subvencioniranom kartom koja će koštati 42,30 kuna – oni do sada nisu imali tu pogodnost.

Mjesečna karta unutar Grada za građanstvo umjesto dosadašnjih 100 kuna ide na 90 kuna, dok mjesečna karta za građane prigradskih naselja umjesto dosadašnjih 150 kuna ide na 140 kuna.

Kako bi rekli u Topshopu, ni to nije sve.

Subvencionirana karta za prigradska naselja ostaje 7 kuna, ali umjesto dosadašnja 3 sata vrijedit će 6 sati.

Grad je na sebe preuzeo dodatni trošak, ali nismo mogli dozvoliti zbog bahatog ponašanja prijevoznika opterećenje građana novim izdacima – rekao je na kraju dogradonačelnik Robert Francem.