GRADOVI KOJI NAJVIŠE ULAŽU U SVOJE POLJOPRIVREDNIKE

Objavljeno: 09. 03. 2016.


PODIJELI:

poljopriv

Analizirajući podatke o isplaćenim subvencijama po kriteriju per capita, kao i po udjelu u ukupnim gradskim proračunima, dobili smo top listu deset gradova koji su najviše pomogli svojim poljoprivrednicima – piše gradonačelnik.hr.Uvjerljivi prvak je Ivanić-Grad koji je sa 913.175 kuna uloženih u svoje poljoprivrednike višestruko nadmašio gotovo sve velike gradove koji barataju puno većim proračunima nego što ga ima ovaj grad. Gradonačelnik Javor Bojan Leš i njegova administracija za ovu su stavku u 2014.izdvojili naime 2,03 posto gradskog proračuna, što per capita iznosi 62,77 kuna po glavi stanovnika.

Gledajući udio u proračunu, po izdvajanju za poljoprivrednike nakon Ivanić Grada slijede: Stari Grad na Hvaru (gradonačelnik Vinko Maroević), koji je za subvencije izdvojio 1,29 posto gradskog proračuna, Novska (gradonačelnik Vlado Kasan) sa isplaćenih 1,20 posto proračuna, na četvrtom mjestu je Petrinja (gradonačelnik Darinko Dumbović) sa 1,16 posto proračuna, a na petom mjestu je sa isplaćenih 1,08 posto proračuna Trilj (Ivan Šipić). Slijede Đurđevac (Željko Lacković) sa 1,03 posto, Popovača (Josip Mišković) sa 0,99 posto, Kutjevo (Josip Budimir preuzeo je grad na izvanrednim izborima u travnju od dotadašnjeg gradonačelnika Ivice Nikolića) sa 0,97 posto te Sveti Ivan Zelina (Hrvoje Koščec) sa 0,93 posto. Na deseto mjesto, sa izdvajanjem od 0,80 posto proračuna, plasirali su se grad Ogulin i njegov gradonačelnik Jure Turković.

Gledamo li po per capita kriteriju, Ivanić Grad je na drugom mjestu iza Starog Grada dok je na trećem, sa izdvajanjem od 43,14 kuna po glavi stanovnika Vrlika (gradonačelnik Ivan Ćorić). Četvrta je Petrinja (33,67 kuna), slijedi Vis (gradonačelnik Ivo Radica) sa 33,19 kuna, potom Novska sa 31,07 kuna, te Mali Lošinj (Gari Cappelli) sa izdvojenih 30,45 kuna po glavi stanovnika. Đurđevac je po ovom kriteriju na osmom mjestu (30,32 kune), Popovača deveta (29,94 kune) a top listu zaključuje Vodnjan (gradonačelnik Klaudio Vitasović), sa uloženih 23,71 kune po glavi stanovnika za poticaje poljoprivrednicima.

Kao što vidimo, na obje top liste nalaze se samo mali i srednji gradovi. Prvi od velikih je, kada gledamo udio u proračunu, na 20-om mjestu sa izdvojenih 0,43 posto za poticaje grad Karlovac (gradonačelnik Damir Jelić). Slijede Sisak, Samobor, Bjelovar, Velika Gorica, Zadar, Kaštela, Pula, Varaždin i Osijek. /Izvor: gradonačelnik.hr/

.