HDSSB ZA UVOĐENJE KOMUNALNOG REDARA, POSTAVLJANJE RASVJETE DUŽ STAZE PREMA GROBLJU…

Objavljeno: 20. 11. 2014.


PODIJELI:

HDSSB

HDSSB TO Široko Polje na drugoj sjednici Predsjedništva donio je smjernice za djelovanje ogranka u vremenu poslije izbora za Vijeće mjesnog odbora.

Konsenzusom su doneseni zaključci:

1. Predlaže se uvođenje novog instituta – Komunalni redar
Svako prigradsko naselje ima problema sa divljim odlagalištima smeća, iako se prikupljanje otpada vrši redovno. HDSSB vidi rješenje problema u imenovanju komunalnog redara u Širokom Polju iz reda mještana. Imenovana osoba bi bila zadužena kao kontakt osoba koju bi se uslijed kršenja komunalnog reda pozivalo na mjesto događanja, a prioritet bi bilo opominjanje mještana koji čine prekršaj. Ako bi se takvo ponašanje ponovilo, prekršaj bi se prijavio nadležnim službama. Također se događaju kvarovi na rasvjeti, istjecanje vode iz vodovodne mreže i ostala događanja iz domene općeg interesa, a često se događa da kvar ne bude odmah prijavljen, jer „je to nečiji tuđi posao“, pa zaduženi ne mogu na vrijeme reagirati. Uvođenjem službe komunalnog redara imenom i prezimenom, objavom broja telefona osobe na koji se mještani mogu javiti, kvarovi i prekršaji bi se mogli otkloniti u kratkom vremenu, a kvaliteta lakše održavati.

2. Postavljanje rasvjete duž staze do groblja
Opremljena mrtvačnica na groblju pruža uvjete za oproštaj od pokojnika. Rodbina i mještani, po običaju, dolaze pomoliti se na odar. Predlažemo postavljanje nekoliko rasvjetnih tijela duž staze do groblja koja ne bi bili dio javne rasvjete, već bi se rasvjeta palila po potrebi iz mrtvačnice. Tako bi i mještani koji nemaju automobila mogli odati počast pokojniku i u kasnijim večernjim satima. Po zaključavanju mrtvačnice, rasvjeta bi se gasila. Pošto postoji vod struje do groblja, ulaganja bi bila minimalna.

3. Oglasna ploča
Jedina oglasna ploča postavljena je na Mjesni dom i zapravo to nije, jer je davno postavljena kao mjesto komunikacije s djelatnicima Veterinarske stanice. Ploča je odavno u raspadu, pa predlažemo postavljanje nove, funkcionalnije i veće ploče, koja bi štitila oglase od atmosferskih prilika, a ujedno bi bila mjesto informiranja i razmjene informacija sa više strana. Tako bi se mogli postaviti mali oglasi mještana, ali bi MO ujedno preuzeo dužnost obavještavanja mještana o mnogim korisnim obavijestima i događanjima iz Županije i Grada, a koja mogu pomoći mještanima u ostvarivanju prava iz socijalnog programa lokalne samouprave. Često se događa da mještani ne predaju zahtjeve jer jednostavno za njih nisu ni znali. Ovako bi informiranje bilo brže i transparentnije, a obuhvaćeni i mještani koji nemaju pristup internetu. Također bi se izbjeglo lijepljenje oglasa po izlozima trgovina i vratima mjesnog doma. U perspektivi imamo postavljanje više takvih oglasnih mjesta kako bi pokrili cijelo selo.

4. Promjena načina upravljanja Mjesnim domom
U prijašnjim priopćenjima upozorili smo na potrebu promjene načina upravljanja Mjesnim domom kao prostorom u kojeg je puno uloženo i ima potencijala, a nije dovoljno iskorišten. I dalje ostajemo kod prijedloga da se uključe svi zainteresirani u program podizanja kvalitete ponude Doma. Naglašavamo potrebu uključivanja u cijenu ponude postavljanja sale za svatove, uključenje u ponudu ekipe koja bi priredila prostor za korištenje prije svakog događaja, a prioritet bi bili nezaposleni iz sela, koji bi tako popunili kućni budžet. Mogućnosti ima puno. Svakako da reklama prostora ima utjecaj, ali bi već prvi odrađeni svatovi bili najbolja reklama.

Predsjedništvo TO HDSSB-a
Široko Polje