HPK I AGROKLUB KONKRETNIM PITANJIMA PREMA POLITIČKIM STRANKAMA UOČI PARLAMENTARNIH IZBORA

Objavljeno: 15. 10. 2015.


PODIJELI:

MEDIJIIPOLJO

Nema vas u medijima, isto je kao da ne postojite.

Rekli ste nešto, a mediji nisu prenijeli – isto kao da ste i šutjeli.

Naravno da gore navedeno vrijedi najviše za one koji imaju potrebu javnog istupa, odnosno potrebu obraćanja širim ili ciljanim društvenim skupinama.

Prije nadolazećih parlamentarnih izbora političke stranke toliko nam toga imaju za reći, ali obično to žele stranačkim monologom, bez suvišnih “teških” pitanja.

Međutim, biračko tijelo od 176 tisuća poljoprivrednih gospodarstava i njihovih obitelji, vrlo često (barem u ovom kutku Slavonije) su bili neshvaćeni, čak i u resornom ministarstvu, imat će ovaj puta konstruktivnim pitanjima prema političkim strankama medijskim dijalogom, svi se nadaju otvorenije poljoprivredne karte političkih opcija.

Mato Brlošić ispred Hrvatske poljoprivredne komore i Ivana Nađ urednica najutjecajnijeg poljoprivrednog portala Agroklub.com uputili su 11 ključnih pitanja vezanih za budućnost poljoprivrede političkim opcijama.

Medijski prostor putem Agrokluba.com i priliku za nešto reći na tako relevantnom mediju političke opcije su dobile, ulog je veliki – ogromno biračko tijelo poljoprivrednih gospodarstava.

Samo se traži “sitnica”, program koji će uvjeriti poljoprivredna gospodarstva da je upravo njihov program dobar, realan i vjerodostojan.

Evo 11 pitanja objavljenih na stranicama HPK, koja su upućena političkim opcijama od strane predsjednika HPK Mate Brlošića i urednice poljoprivrednog portala Agroklub.com Ivane Nađ, vezanih za budućnost poljoprivrede, na koja će poljoprivrednici  imati mogućnost svoj glas dati najboljoj opciji putem ankete upravo na stranicama portala Agroklub.com.

 1. Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?
 2. Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?
 3. Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?
 4. Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetniji domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?
 5. Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?
 6. Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?
 7. Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?
 8. Suradnja znanstvene zajednice sa poljoprivredom nije na visokom nivou. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?
 9. U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?
 10. Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?
 11. Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete sa dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?

 

.