HRVATSKA IMA SLAVONIJU, A NAJVIŠE UVOZI KRUH, PECIVO, SVINJSKO MESO, JAJA…

Objavljeno: 13. 05. 2015.


PODIJELI:

BILJNA

Podaci Državnog zavoda za statistiku o biljnoj proizvodnji za 2014. godini govore kako su ostvareni prirodi u gotovo svim kulturama povećani u odnosu na 2013. godinu, ipak uvozimo čak i pecivo.

Ostvareni prirod kukuruza u 2014. iznosi 2 047 000 t, što je više za 9% od prošlogodišnjega konačnoga ostvarenog priroda. Također, povećanje priroda bilježe i ostali važniji usjevi, i to: uljana repica (za 49%), soja (za 18%), šećerna repa (za 32%), pšenoraž (za 28%) te aromatsko, začinsko i ljekovito bilje (za 25%) u odnosu na konačne ostvarene prirode u 2013. godini navodi se u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Unatoč svemu od hrane uvozimo gotovo sve, čak uvozimo neke proizvode koje do prije dvije godine nismo, piše u dnevniku.hr.

Za više od 3 milijarde dolara uvezli smo hrane prošle godine, a što je žalosno najviše svinjskog mesa.

U isto vrijeme širokopoljački (slavonski) svinjogojci većinom su propali!?

Apsurdno je da pokraj slavonske žitnice uvozimo gotove pekarske proizvode kao kruh i pecivo.

Podaci o tome kako Austrijanci i Nizozemci imaju prinose po hektaru i duplo više vjerojatno su točni, kao što  nema razloga ne vjerovati podacima kako Finski farmeri dobiju od krava duplo više mlijeka nego što daju krave u Hrvatskoj.

Zar nije netko trebao pomoći da se taj jaz u proizvodnji barem smanji u ovih dvadeset godina?

Opet, samo zato što Austrijanci, Nizozemci, Finci… duplo više nečega proizvode nije razlog da se unište svi takvi proizvođači u Hrvatskoj.

Slavonija je u Hrvatskoj, nije u Finskoj.