Hrvatska turistička zajednica najavljuje 24. Đakovačke bušare

Objavljeno: 04. 01. 2018.


PODIJELI:
”Đakovački bušari” su najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske koja ove godine po 24. puta oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Grada Đakova.

Đakovački bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

Manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – ”Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasice te centralnog događaja Đakovačkih bušara odnosno Pokladne povorke koju prevode konjanici sa pokladnim jahanjem.

Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 3000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a program prati petnaestak tisuća ljudi.

Đakovo glasi kao ”srce Slavonije” svojom ljepotom ali i gostoljubivošću što se svakako mora doživjeti! – stoji u najavi Hrvatske turističke zajednice.