HSS OBŽ: Izložba koja će se još dugo ‘dimiti’

Objavljeno: 10. 12. 2017.


PODIJELI:

Muzej likovnih umjetnosti Osijek građanima Osijeka za Advent 2017. poklonio neprimjeran uradak!

 

Bez namjere da se upuštamo u rasprave iz sfere filozofije umjetnosti o vječnim pitanjima poput: što je to umjetnost, umjetničko djelo, koja je vrijednost pojedinih umjetničkih djela ili estetike, slobodni smo upitati je li izložba „10 godina fotografije na UAOS-u“, koja je u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek otvorena 1. prosinca 2017. godine, “sjela“ baš u pravo vrijeme?

Istina, za umjetnost ne postoji „pravo“ i „krivo“ vrijeme kao što i „strategija šoka“ uvijek daje dobre rezultate. Međutim nije li pretjerano gradu Osijeku u blagdanskom ozračju ponuditi djela koja vizualno opravdavaju naziv poput „Pičkin dim“ ili umjetničko prikazanje otpadnih produkata probavnog sustava?

Nije prvi put da se bijes publike usmjerava prema nekoj vrsti avangardne umjetnosti i da se publika zgraža, no ipak moramo postaviti pitanje: niste li pretjerali u nesnalaženju glede sadržaja u vremenu i prostoru?
Moguće je da ćete nakon bijesa dijela javnosti zakukati da studente, umjetnike i buduće pedagoge nitko ne razumije, da je sredina malograđanska i da, eto, nije kadra razumjeti ponuđenu provokaciju.
Od svih sadržaja, u Muzeju likovnih umjetnosti ponudili ste „Pičkin dim“, a u krugu prelijepog muzejskog zdanja dva plastična drvca s lampicama.

Kontakt s publikom može se ostvariti i na drugačiji način, i žalosno je što u blagdansko vrijeme Muzej likovnih umjetnosti Osijek nije ponudio prigodni sadržaj, takav koji će više privući nego otjerati publiku. Što, razmislite i prosudite sami.
Sigurno je jedno, ova izložba će se još dugo ‘dimiti’ pa odakle god dim dolazio.
 

                                                                                         HSS OBŽ