HSS OBŽ: Zbog inertnosti gradonačelnika Vrkića gradu Osijeku prijeti da ostane bez 39 milijuna eura bespovratnih EU sredstava

Objavljeno: 25. 01. 2018.


PODIJELI:
Dok drugi gradovi i općine uvelike koriste sredstva EU i pokretači su gospodarskog razvoja zajednice, osječke gradske vlasti tek ‘zamišljaju’ projekte i nisu osigurali osnovne uvjete za njihovu provedbu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije još je u listopadu 2016.godine donijelo odluku kojom Grad Osijek, uz Zagreb, Split, Rijeku, Slavonski Brod, Zadar i Pulu,  zadovoljava uvjete iz Poziva za odabir područja za provedbu ITU mehanizma –  Integriranih teritorijalnih ulaganja, novog mehanizma  Europske unije za razdoblje 2014.-2020. koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Sastoji se od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz tri različita fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

Za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom urbanom razvoju u najvećim urbanim centrima u Republici Hrvatskoj, putem integriranih teritorijalnih ulaganja osigurano je 345,35 milijuna eura, a Gradu Osijeku 39 milijuna eura bespovratnih sredstava.

I dok su drugi gradovi već potpisali sporazume o provedbi ITU mehanizma i provode Strategije razvoja Urbane aglomeracije, te su gotovo u cijelosti osigurali sredstava za tehničku provedbu, grad Osijek, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, stoji na mjestu i potiho najavljuje kako će predstaviti neke projekte u prvom kvartalu ove godine.

Ali građane otvoreno zanimaju odgovori na pitanja: Kada će se ti projekti konačno realizirati? Koliko se moglo otvoriti novih radnih mjesta u Osijeku i okolici? Koliko poduzetnika bi preživjelo zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU i koliko bi ljudi bilo zaposleno zahvaljujući europskim sredstvima? Što bi značilo više od 200 milijuna kuna za razvoj lokalnog gospodarstva da smo ih iskoristili u prošloj i ovoj godini?

Pogledajmo svoju najbližu okolicu, primjerice Grad Beli Manastir, koji u sklopu ITU mehanizma već objavljuju natječaje za poduzetnike ili, primjerice općina Darda koja punom parom koristi sredstva za razvoj komunalne infrastrukture i centar mjesta je veliko gradilište.

Kako i raspisati natječaje i razvijati poduzetništvo kad Grad Osijek na čelu s gradonačelnikom Vrkićem nije u stanju raspisati ni natječaj i zaposliti stručnjake za pisanje eu-projekata, i to na teret ITU mehanizma?

HSS je prošle godine započeo s edukacijom naših sugrađana u pisanju projekata pod sloganom „Zajedno za zajednicu“, i stoga pozivamo gradonačelnika Osijeka da otvoreno odgovori građanima može li osigurati uvjete za provođenje projekta? Ne može li, ili ne zna, HSS zna kako riješiti problem i iskoristiti znanje na dobrobit zajednice u kojoj živimo.

Prazne industrijske zone ili infrastruktura financirana iz proračunskih sredstava nisu projekti koji generiraju nova radna mjesta, a vi riskirate da zbog sporosti, inertnosti i neznanja izgubimo ogromna sredstva. Hoćete li čekati 2020.godinu da biste se pokrenuli?

Zbog vaše inertnosti sve je više nezaposlenih, grad Osijek sve brže poprima obrise pustog i jadnog grada kojim vlada nezainteresirana klika čije plaće financiraju osiromašeni građani.

Ostaje nam da samo zamislimo kako bi izgledao grad Osijek i okolica da je suprotno jer cilj ITU mehanizma je jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

 

Predsjednik HSS OBŽ-a

Zvonko Pongrac