I smrt će biti skuplja

Objavljeno: 18. 03. 2018.


PODIJELI:
Prema izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je prošlog mjeseca prošao prvo čitanje u saboru, gradske komunalne tvrtke koje se bave održavanjem groblja i pružaju usluge pokopa više neće moći obavljati pogrebničku djelatnost (prijevoz pokojnika, prodaja pogrebne opreme, cvijeća i sl.), što će dovesti do poskupljenja pokopa i grobne naknade. Gradske tvrtke nude povoljnije cijene navedenih djelatnosti, a kako ih više neće moći obavljati, očekuje se i poskupljenje grobnih naknada koje ostaju u njihovoj nadležnosti – piše Index.hr.

DIREKTOR OSJEČKOG UKOPA: NADAM SE DA ZAKON NEĆE PROĆI
Hrvoje Ostrički, direktor gradskog komunalnog poduzeća Ukop iz Osijeka, nada se da zakon neće proći jer je, kaže, nepravedan, pa čak i protuustavan. Također je naveo kako će zbog njega poskupjeti pokopi.

“Mi obavljamo poslove održavanja groblja, ukope, ali imamo i klesariju, cvjećarnicu, prijevoz i opremu. Ako se novi zakon izglasa, morat ćemo otpustiti ljude koji rade ove poslove jer više nećemo smjeti prodavati ni cvijeće, ni nuditi usluge klesarije, prijevoza, opreme.”

GRADSKI KOMUNALCI OSTAJU BEZ KLESARIJE, CVJEĆARNICA…
“Dosad samo imali konkurenciju i neka, borimo se na tržištu s privatnim poduzetnicima, a sad nas se stavlja u podređen položaj. Govori se o tržišnoj utakmici, a nama se zabranjuje rad na tom istom tržištu. Doći će do poskupljenja usluga. Ljudi sad na jednom mjestu mogu dobiti kompletnu uslugu, a po novom zakonu to neće moći. Sigurno će poskupiti smrt u Hrvatskoj”.
“Bitno je reći da smatramo protuzakonitim da se nama zabranjuje rad, Zakon o trgovačkim društvima ne radi razliku između javnog i privatnog trgovačkog društva. Isti smo pred zakonom, isto poslujemo. Sad mi ne možemo imati cvjećarnicu, klesariju, a privatnici mogu. Nama se ovim prijedlogom zakona ne dozvoljava obavljati posao kojeg radimo već 70 godina” – rekao je između ostalog Ostrički u razgovoru za Index.