Ima li u Slavoniji drva za ogrjev?

Objavljeno: 06. 10. 2017.


PODIJELI:

Nakon što je nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca Damir Jakšić na svome facebook-profilu optužio Hrvatske šume da građane Vukovarsko-srijemske županije, koja je kolijevka hrasta s ukupnom površinom od 70.000 hektara pod šumama, ostavlja bez ogrjeva, oglasili su se i iz Uprave šuma Podružnica Vinkovci.

Građani u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji se griju na drva neće ostati bez ogrjeva. Drva ima, ali se ne isporučuju u onoj količini i onim intenzitetom kojim to kupci očekuju. U sljedećih mjesec-dva svi zainteresirani dobit će ogrjev – tvrdi upravitelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić.

HRVATSKE ŠUME ODLUČILE ŠVERCERIMA STATI NA KRAJ
Dobri poznavatelji prilika tvrde da silnu buku koja se diže oko nedostatka ogrjeva u najvećoj mjeri potpiruju preprodavači koji više ne mogu doći do velikih količina i brze zarade jer su uvedena nova pravila i sustav praćenja njihova poštovanja, a što je u konačnici rezultiralo i smanjenjem cijene ogrjeva krajnjem korisniku i do 25 posto.
Prijašnjih je godina, naime, većina ogrjeva išla preko nakupaca, koji su ga prodavali po cijeni od 350 kuna za prostorni metar. Na temelju naloga ishođenih čak i na imena baka iz šume su izvozili stotine prostornih metara drva, preprodavali ih i na tome odlično zarađivali. Kupci se sada okreću šumarijama, koje drva prodaju osjetno jeftinije. Švercerima i njihovu unosnom biznisu nova Uprava Hrvatskih šuma najozbiljnije je odlučila stati na kraj. Dekanić kaže da je osiguranje dostatnih količina ogrjeva za građane prioritet u poslovanju i da se maksimalno trudi da se osiguraju što veće količine. Uvedene su nove tehnologije izrade ogrjeva, u vinkovačkoj Podružnici HŠ-a zaposlen je veći broj ljudi i znatno je povećana proizvodnja ogrjeva – piše između ostalog Glas Slavonije.