Imenovani Regionalni centri kompetentnosti: Zabok, Split, Osijek, Opatija, Pula i Dubrovnik kao središta strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva

Objavljeno: 24. 07. 2018.


PODIJELI:

Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik bit će službeni centri strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj. Potvrđeno je to na službenom imenovanju 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede te zdravstva, održanog u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 500 milijuna kuna osiguranih iz EU fondova, namijenjenih za razvoj ljudskih potencijala u sektoru turizma i ugostiteljstva. Uz dosadašnje programe stipendiranja učenika ugostiteljsko-turističkih zanimanja i suradnje s poslodavcima u sektoru,  Regionalni centri kompetentnosti  kao sustav dualnog obrazovanja dodatno će osnažiti interes za zanimanja u turizmu, i ugostiteljstvu,  osigurati više prakse učenicima i olakšati ulazak u svijet rada u kojem će se posebno cijeniti inovativnost i poduzetnički pristup.

„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom.“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli nadodavši kako će Centri na ovaj način dobiti i novu opremu i smještajne kapacitete namijenjene učenicima i učiteljima.

Regionalni centri kompetentnosti za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj kojeg će sačinjavati mreža šest škola koja će ujedno imati i funkciju hotela u kojima će se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja i provedbu učenja temeljenog na radu, ujedno obavljati i osposobljavanje, usavršavanje te prilagodba potrebama gospodarstva i tržišta rada. Uz formalno strukovno obrazovanje, dodatna potrebna stručna znanja i vještine bit će pružena i odraslim osobama kroz mogućnosti prekvalifikacije, dokvalifikacije i sl. te će se i na taj način osigurati kvalitetan i potreban kadar za rad u turizmu. Kroz Centre će se osigurati kvalitetni kadrovi koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.

Proces imenovanja Centara kompetentnosti, uključivao je niz koraka, od objave javnog poziva osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti za što je pristiglo osam kandidatura za sektor turizma i ugostiteljstva do postupka ocjenjivanja dostavljenih razvojnih planova tih kandidatura.