Inicijativa za ujedinjenje i pomirenje bivših i sadašnjih članova Hrvatske seljačke stranke

Objavljeno: 20. 12. 2021.


PODIJELI:

U srijedu, 22. prosinca 2021. s početkom u 11.00 sati održat će se konferencija za novinare na spoju Jurišićeve i Petrinjske ulice u Zagrebu, kod spomenika Stjepanu Radiću, hrvatskom velikanu, političaru, književniku, prevoditelju i publicistu.

Predstavnici Inicijative za ujedinjenje i pomirenje bivših i sadašnjih članova Hrvatske seljačke stranke – HSS, na 117. godišnjicu osnutka HSS-a, pozvati bivše i sadašnje članove HSS-a diljem Hrvatske da se okupe i ujedine, te pokažu snagu i hrabrost da se HSS vrati na pravi put, izvornim načelima. Preduvjet za to je odlazak iz HSS-a uzurpatora Kreše Beljaka. Želimo upoznati hrvatsku javnost s događajima u HSS-u, što je HSS danas i kako jedino HSS može postati opet jaka stranka, stranka kakvu je Radić stvorio.

Bivši i većina sadašnjih HSS-ovaci  spremni su preuzima odgovornosti i sačuvali ostavštinu braće, Stjepana i Antuna Radića.

Pozivamo sve istinske HSS-ovce da se na 117. rođendan HSS-a ujedinimo u zajedničkoj misiji i sačuvamo naš HSS! – stoji u pozivu za Inicijativu koji potpisuje Zvonko Pongrac.

 

ZAŠTO  UJEDINJENJE SVIH FRAKCIJA HSS-a U HRVATSKOJ?

Situacija prije lokalnih izbora te ostvarenih najlošijih rezultata u bogatoj povijesti od 117 godina, velikim dijelom zbog razjedinjenosti i sukobljavanja unutar Radićevskih opcija, potaknula nas je na akciju i potražimo rješenje za izlazak iz krize HSS-a.

Kako prije, tako i sada zaključeno je da je najveću i jedini krivicu za katastrofalno  stanje u HSS-u uzurpator Krešo Beljak, koji i nadalje za neuspjeh HSS-a na lokalnim izborima, optužuje vanjske i unutarnje neprijatelje.

Programsku skupštinu HSS-a sazvao je u srijedu, 22. prosinca 2021. i izaslanicima poslao izvješće koje zapravo nije izvješće nego uradak kojim izbjegava, čak i pred svojim istomišljenicima, reći istinu. Izvješćem je odaslao poziv izaslanicima: „Prihvatite izvješće, ne talasajte jer i onako znamo da je HSS u hrvatskom političkom životu trenutno samo statistička pogreška.“

Razjedinjavanje unutar Hrvatske seljačke stranke događa se manjim ili većim intenzitetom u posljednjem desetljeću, narušavanjem međusobnih elementarnih odnosa povjerenja u vodstvo HSS-a, u vrijeme posljednja tri predsjednička mandata, a posebno   Kreše Beljaka.

Važno je u ovoj prilici istaknuti i suočiti s činjenicom članove HSS-a da u vrijeme vođenja stranke sve trojice predsjednika nastaje permanentni trend pada izbornih rezultata, koji na ovim posljednjim izborima poprimaju obilježje “slobodnog pada” izvan kontrole.

HSS je na putu da nestane s hrvatske političke scene, a obveza istinskih haesesovaca je da spase HSS vodeći se riječima Stjepana Radića: „Pravo se ne može dobitii plačem ni molitvom, nego borbom!“

Sve dosadašnje politike dobivanja „sponzorskih mandata“ doživjele su krah jer umjesto da stvarne uspješne djelatne članove HSS-a potakne na stranačku aktivnost kako unutar stranke tako i u biračkom tijelu, događa se upravo suprotno, stvara se nezadovoljstvo koje je vidljivo učestalim odlascima iz stranke u posljednjih pet godina vladavine uzurpatora Kreše Beljaka, a da bi pred ove lokalne izbore ta pojava eskalirala odlaskom respektabilnog broja uglednih dugogodišnjih članova HSS-a iz HSS-a i koji na lokalne izbore izlazi  izvan Stranke koristeći mogućnosti koje su im bile na raspolaganju kroz stranke i kao nezavisne liste.

Ti članovi HSS-a koji su svoje nezadovoljstvo iskazali na ovaj način prema metodama vođenja Stranke, ostvarili su zapažene izborne rezultate i samim time nedvojbeno utjecali na

Pravac izlaza iz nastale krize,  i djelovanje prema cilju za opće dobro HSS-a. Kako su se u razdoblju raskola u HSS-u od dolaska Kreše Beljaka na mjesto predsjednika HSS-a  utemeljeno i registrirano još šest stranaka od bivših HSS-ovaca (Nezavisna lista Stjepan Kožić predsjednik župan Stjepan Kožić, Mreža nezavisnih lista predsjednik župan Darko Koren, Zelena lista predsjednik Nenad Matić, Demokratski HSS predsjednik Mateo Ivanac, Hrvatska radićevska stranka predsjednik  Željko Tupek, HSS Stjepan Radić predsjednik Jurica Šoić i velik broj od preko 30-tak nezavisnih lista koje su predvodili bivši HSS-ovci.

Jedini i pravi cilj je ostavka Kreše Beljaka, imenovanje povjerenika iz redova HSS-a, te u roku od 180 dana održavanje unutarstranačkih izbora.

Ovom prilikom 22. prosinca 2021. godine, na dan 117. obljetnice utemeljenja Hrvatske Pučke Seljačke Stranke (čija je sljednica HSS) simbolički nastavljamo inicijativu za ujedinjenje svih radićevskih frakcija pod sintagmom “Vjera u Boga i seljačka sloga”.

Ujedinimo se u zajedničkoj misiji i sačuvajmo HSS! – stoji na kraju poziva. (Foto: OBŽ)