IVANU SEBAUERU, IVICI GALOVIĆ I BOŽANI TKALEC PRVA MJESTA NA VEZOVIMA

Objavljeno: 07. 07. 2014.


PODIJELI:

vezovi-nagrade (6)

Sinoć su zatvoreni 48. Đakovački vezovi. Svečana povorka krenula je ispred malog parka u 8 i 30 sati koju je predvodio jahač, zatim ide 65 KUD-ova i nakon njih tradicionalno u povorku kreću konjske zaprege.

Ove godine sudjelovala su dva četveroprega Državne ergele konja lipicanaca iz Đakova i jedan dvopreg, zatim je vozio jedan jednopreg kojeg je vozio Dragan Žigić član KU Široko Polje. Nakon njega idu prvih pet nagrađenih svatovskih zaprega, a poslije njih zaprega koja ima najupareniji par konja. Prvo mjesto u kategoriji najljepše zaprege osvojio je Ivan Sebauer iz Čepina član KU Đakovštine, drugo mjesto Antun Laslo iz Satnice Đakovačke član KU Široko Polje, treće mjesto je osvojio Ivan Đurasović iz Starih Mikanovaca član KU Dorat iz Vinkovaca, četvrto mjesto je osvojio Marko Vrtarić iz Vrpolja član KU Slavonija Sl. Brod, peto mjesto je osvojila zaprega Petra Lebinca iz Ivanovca član KU Čepin. Najupareniji par konja je imao Ivica Galović iz Sikirevaca član istoimene udruge. Konjanici su također ocjenjivani za prva tri mjesta. Najljepša jahačica je bila Božana Tkalec iz Semeljaca članica KU Đakovština, zatim drugo mjesto Barbara Perica članica KU Široko Polje, treće mjesto je osvojio Miroslav Benić iz Starih Perkovaca. Svečana vezovska povorka ove godine je imala 48 zaprega i 72 jahača svi obučeni u narodno ruho iz kraja kojega dolaze. Bila je to je veličanstvena povorka svatovskih zaprega iz cijele Slavonije i Baranje iz 30-ak konjogojskih udruga i klubova. Vezovi su najveća smotra folklora u Hrvatskoj, a prema nekima i jedna od većih u Europi. Među konjarima vlada iznimno velik interes za nastup na Đakovačkim vezovima, i 48 zaprega nije uopće teško pronaći za svečanu povorku. Među sudionicima u zadnje vrijeme ima mnogo mladih kočijaša i jahača, tako da vezovi imaju budućnost što se tiče održavanja tradicije i sudjelovanja.

Zbog povećanog obima posla u organizaciji konjičke povorke formiran je organizacijski odbor koji je sastavljen od sljedećih članova: Marijan Bošnjaković, Nenad Đukić, Ivan Džambić, Miroslav Džambić, Tomislav Đambić, Ivan Horvat, Lorenc Klaić, Blaž Mikić, Mato Ševarac,  Marko Tkalec,  Alojz Zdravčević i Dragan Žigić.

U petak 4. srpnja vezove su otvarali sljedeći konjanici: Ivan Brataljenović, Ivan Horvat, Ante Jurec, Andrija Obrovac i Dragan Žigić.

Konjogojska udruga Široko Polje nastupila je na 48. Đakovačkim vezovima u sljedećem sastavu: svatovske zaprege: Nikica Kajzer, Antun Laslo, Branko Marguš i  Ivan Vujanović; jahači: Ivo Dučmelić, Kristina Đambić, Adam Klaić, Đuro Kasteljan, Đurđica Medovka, Stjepan Romac, Ivica Sklizović, Marko Slukan, Ivan Varga i Josip Varga.

/Tekst: Tomislav Đambić/