IZ POVIJESTI MOGA SELA

Objavljeno: 21. 07. 2015.


PODIJELI:

ŠIROKO POLJE - REZULTATI

Godine 1957. kroz selo prolazi cesta, a 29. studenog 1963. u Široko Polje dolazi električna struja.

Asfalt u sve ulice je prošao 1981. godine, dok je telefon prvi puta zazvonio 1987. godine. Godine 1993. proradio je vodovod koji se radi domovinskog rata nešto duže radio, a 1994. napravljena je javna rasvjeta kroz cijelo selo. Širokopoljačko školstvo pamtit će godinu 2007. po otvorenju osmogodišnje škole, možemo reći dosanjan je san generacija Širokopoljčana. Plinifikacija sela, kao i cesta prema Jurjevcu prošli su 2010. godine, kada se spojimo cestovno još i sa Semeljcima, Široko Polje će biti direktno povezano sa svim susjedima.

U Domovinskom ratu selo na svu sreću nije pretrpjelo materijalna oštećenja. Mnogi Širokopoljčani su ipak na razne načine bili uključeni u Domovinski rat (direktnim sudjelovanjem u postrojbama HV, civilna zaštita, radna obveza…), selo kao i cijela Hrvatska više nego ponosno nosilo se s nedaćama koje je prouzročio rat.

P1010304Naša sumještanka Ana Damjanović dala je život u obrani Domovine. Danas u centru sela imamo spomen park s obilježjem u čast hrabre Širokopoljčanke.

Vrijeme poslije Domovinskog rata Široko Polje je iskoristilo možemo reći na najbolji mogući način.

Osim škole, asfalt je prošao kroz sve ulice, napravljena su dva dječja igrališta, nema nijedne ulice bez vanjske rasvjete, uređen je glavni trg u selu i trg oko crkve, prošireno je groblje i kupljena ledenica za sahrane. Vanjskim i unutarnjim preuređenjem društvenog doma, opremanjem kuhinje rashladnim komorama, kupnjom stolova i stolica selo je dobilo uistinu reprezentativnu zgradu za sve privatne i društvene potrebe.

Asfaltiranjem staza prema groblju, igralištu i prema najudaljenijim kućama svim mještanima je omogućen nesmetan pristup selu i seoskim sadržajima.

Morate priznati da za nepunih 20 godina zaista sve to nije malo.

Bilo bi nepravedno ne spomenuti da je u tom periodu predsjednik MO Široko Polje bio Božo Perković.