Izmjenama Zakona planira se povećati dohodovni cenzus s 1663 kune na 2328 kuna te na taj način povećati i broj obitelji koje će primati doplatak za djecu

Objavljeno: 13. 11. 2017.


PODIJELI:

Danas je Vijeće za demografsku revitalizaciju razgovaralo o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, proširenju mreže vrtića te uređivanju poslijepodnevnih programa u vrtićima.

 

Državni tajnik u Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr. sc. Marin Strmota detaljnije je predstavio zaključke Vijeća. „Prvi sljedeći korak je izmjena Zakona o doplatku za djecu“, naglasio je.
 
Pojasnio je da se izmjenama Zakona planira povećati dohodovni cenzus s 1663 kune na 2328 kuna te na taj način povećati i broj obitelji koje će primati doplatak za djecu. Također, veći broj obitelji ostvarivat će pravo na pronatalitetni dodatak. Razmišlja se i o uvođenju toga dodatka za sve obitelji u Hrvatskoj, uz uvođenje gornjeg dohodovnog razreda.
 
Izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu trebale bi stupiti na snagu s 1. srpnjem 2018. Prema simulacijama Ministarstva, izmjenama Zakona bilo bi obuhvaćeno dodatnih 94.000 kućanstava i oko 156.000 djece. Radi se o 440 milijuna kuna dodatnih sredstava za doplatak za djecu.
 
Što se tiče dječjih vrtića, osigurano je 70 milijuna kuna za daljnje širenje mreže vrtića za jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivače dječjih vrtića.

Također, dogovoreno je i uređivanje poslijepodnevnih programa u vrtićima, pri čemu bi bilo omogućeno dodatno zapošljavanje odgajatelja u vrtiću, za što će kroz ESF projekte biti osigurano i do 300 milijuna kuna.
 
Državni tajnik najavio je okrugli stol na temu migracijske politike koji će se održati u organizaciji Ministarstva, 27. studenog, a na kojem će se raspravljati o konkretnim prijedlozima vezanim uz zakonsku regulativu u smislu povratka iseljenika, kao i drugih problema na koje dijaspora ukazuje dugi niz godina – stoji između ostalog u obavijesti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.