JEDNOKRATNOM NAKNADOM DO TRAJNOG VLASNIŠTVA GROBNOG MJESTA

Objavljeno: 12. 09. 2016.


PODIJELI:

grobnamjesta

Na adrese Širokopoljčana, kao i mještana svih prigradskih naselja, stigla su rješenja o dodjeli grobnih mjesta na trajno korištenje, što je zakonska obaveza upravitelja groblja i dio procesa formiranja grobnog katastra. Zbog eventualnih nejasnoća prenosimo u cijelosti korigirano priopćenje Uprave groblja, u odnosu na objavljeno od 10. rujna 2016. godine.

Cijenjeni,

temeljem Zakona o grobljima (NN 19/98 i 50/12) i Odluke o grobljima Grada Đakova (Službeni glasnik Grada Đakova 2/99 i 8/00), Univerzal d.o.o. Đakovo formira grobni katastar svih groblja kojima upravlja, čime se rješavaju dugogodišnji problemi nesređenih grobnih knjiga.

Građanima čija grobna mjesta nisu evidentirana u grobnom katastru, Univerzal dostavlja rješenja koja omogućuju trajno korištenje grobnog mjesta sukladno Zakonu o grobljima, koji su dužne primjenjivati sve jedinice lokalne samouprave.

Dugogodišnji problemi utvrđivanja stvarnih vlasnika grobnih mjesta najčešće su se pojavljivali prilikom ostavinskih rasprava i/ili nasljeđivanja imovine, što će se izbjeći upravo trajnim reguliranjem vlasničkih odnosa. Naime, rješenje koje ste primili na svoje ime i prezime jedini je dokaz da ste vlasnik navedenog grobnog mjesta i da stječete pravo koristiti ga na neodređeno vrijeme, pa zato preporučujemo da ga sačuvate. (Rješenje je kao vlasnički list.)

Prema vrijedećem Zakonu o grobljima, visina naknade za dodjelu grobnoga mjesta i sređivanje katastra groblja u prosjeku stoji stotinjak kuna, ovisno o površini groba.

Želimo napomenuti da je ova naknada jednokratna i da je cijeli postupak u ovome trenutku višestruko jeftiniji, nego da ga naknadno obavlja javni bilježnik, čime je građanima ostvarena znatna ušteda.

Naknada za dodjelu grobnog mjesta, kao i naknada za održavanje groblja i razvoj komunalne infrastrukture na grobljima, određena je Odlukom Grada Đakova još 2002., jedna je od najnižih u Hrvatskoj i nije se mijenjala više od 14 godina, unatoč značajnim ulaganjima Grada i Univerzala u podizanje komunalnog standarda na grobljima u Đakovu i svim prigradskim naseljima (kuća oproštaja, parkiralište, ograde, aleje i nogostupi, zelenilo i košnja trave, ostala komunalna oprema: kante za otpad, kantice, metlice i lopatice…)

 

S poštovanjem, Uprava groblja

.