Kada đakovačka djeca s besplatnim knjigama, osječki roditelji ni ove godine iz kućnog budžeta neće izdvajati za knjige

Objavljeno: 19. 08. 2017.


PODIJELI:

Nova školska godina počinje u ponedjeljak 4. rujna, a posljednjih godina nema gužvi pred knjižarama i nervoznih roditelja koji stoje u beskonačnim redovima za kupovinu udžbenika – ovo vrijedi za Osijek, ali ne i za Đakovo.

Razlog je taj što Grad Osijek od 2014. godine osigurava besplatne udžbenike za sve osječke osnovnoškolce, pa će tako biti i u nadolazećoj školskoj godini 2017./2018. Preko 7.000 učenika tako će i ove godine dobiti besplatne udžbenike, što će roditeljima djece te dobi donekle smanjiti visoke troškove. 
I ove godine Grad je izdvojio 260.000 kuna za nabavu udžbenika tzv. „generacijske razlike“, obzirom na to da razredi nemaju svake godine jednak broj učenika pa određeni broj knjiga treba nadokupiti. Treba podsjetiti i na to da trošak totalno uništenih udžbenika snose roditelji. Također, ako ima roditelja koji su sami kupili udžbenike bez obzira na program Grada, oni neće moći zatražiti i dobiti povrat novca od strane Grada – piše između ostalog osijek031

Naravno da nije u okruženju samo u Osijeku tako. Dapače, rijetki su gradovi i općine koji nisu uskočili u pomoć roditeljima, i to ne samo s knjigama, mnoge od lokalnih samouprava učinile su dodatni napor – izdvojili su sredstva čak i za školski pribor.

Hoćemo li dočekati besplatne udžbenike u Đakovu?
Veliki optimisti vjerojatno su očekivali već od ove godine barem nešto, nekakvu gestu, da će se ići u tom smjeru.
Umjereni optimisti vjeruju da će nova gradska vlast u tom segmentu svakako pomoći obiteljima, ali od iduće godine. Ove godine nisu još pohvatali konce.

Čisti realisti čekaju i pitaju se, kada ćemo to dočekati u Đakovu?

Kako god, u predizbornom vremenu upravo od nove vlasti bilo je takvih naznaka:
 
“Nije istina da nema novaca, i da mi pričamo bajke, i dajemo nerealna obećanja.
Uzmimo samo za primjer Strossmayerov trg u Đakovu. Ako na stranu stavimo priču o onom kreditu iz 2010. godine, skoro 18 milijuna kuna, koji je dignut i potrošen, došao na naplatu, a trg se još nije počeo ni blizu raditi. Trg taj košta oko 20 milijuna kuna. Postavlja se pitanje, zašto investicija nije bila prijavljena na koji od fondova EU?
Da smo izvukli samo 50 % sufinanciranja, preko jednog projekta bi uštedjeli 10 milijuna kn našeg proračuna.
10 milijuna kn upravo za korisnike gradskog proračuna. To bi opet završilo na dječjim vrtićima, knjigama za učenike, klubovima, uglavnom nama bi ostalo više novaca.
Na sredstva EU mi ozbiljno računamo u narednom periodu, pogotovo u prigradskim naseljima to uvijek apostrofiramo.” (Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, predizborni skup HDZ-a, 17. 05. 2017.)

Predizborna retorika?

Čekamo, i pitamo se kada će i roditelji Đakova biti ravnopravni građani s drugim gradovima, barem Slavonije.