KAKO JE U ŠIROKOM POLJU BILO NA VELIKI PETAK I SUBOTU

Objavljeno: 05. 04. 2015.


PODIJELI:

velikipetakivelikasubota (1)

Veliki Petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa.

Na Veliki Petak nema sv. Mise. Oltar u crkvama je bez križa, bez svijećnjaka i cvijeća, i bez oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju i u tišini razmišljaju o Isusovoj muci. Veliki Petak je obavezan post i nemrs za sve punoljetne osobe. Na Veliki Petak se održavaju obredi u župnim crkvama i to su sljedeći:  

Službe riječi

Klanjanje križu

Podjela svete Pričesti

Velika Subota

To je dan tišine i molitve. Vjernici se zadržavaju kod Gospodinovog groba te u molitvi i tišini razmišljaju o Isusovoj muci , smrti i silasku u grob. vjernici u crkvama posjećuju posebno uređen Isusov grob. Tijekom dana nema svete Mise.

Na Veliku Subotu navečer započinje Vazmeno bdijenje. Ono započinje kad padne noć i treba završiti prije svanuća nedjelje. To je najvažnija sv. Misa u cijelog godini, ujedno je i najduža. Svećenik prije sv. Mise izvan crkve blagoslovi oganj i sa ognja pali Uskrsnu svijeću, a svijeća simbolizira samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i O, to označava Krista koji je početak i svršetak. Na svijeću se stavljaju brojevi tekuće godine. Ulaskom u crkvu svi vjernici pale svijeće sa velike uskrsne svijeće koju je svećenik zapalio sa ognja.

Također je običaj da se u Vazmenoj noći u zajedništvo crkve prime katekumeni. Katekumenat je priprava odraslih za primanje kršćanske inicijacije. Sakramenti kršćanske inicijacije su krštenje, Euharistija i potvrda. Svećenik katekumene krsti vodom iz zdenca kojeg je blagoslovio na Vazmenom bdijenju. U taj se zdenac uranja Uskrsna svijeća. Svećenik pjeva hvalospjev Uskrsnoj svijeći

Slijedi služba riječi i zatim ide dalje sveta Misa. Na kraju svete Mise svećenik čestita svim vjernicima sretan Uskrs…

                    Tomislav Đambić

« od 6 »