Konjički klub Ravnica

PODIJELI:

Konjički klub ,,Ravnica” Široko Polje osnovan je 6. svibnja 2015. u Širokom Polju.

 

PRVI PROJEKT  RADNA TEMA VOZIDBA SIJENA SA KONJIMA

Dana 18. svibnja 2015., na području grada Đakova i Đakovštine, boravila je TV ekipa RAI 3 koja je snimala materijal za dokumentarnu emisiju ‘’Geo&Geo’’ u sastavu Marco Preti, Lucas Preti i Andrea Preti.

Redakcija ovog dokumentarnog programa posvetila je Hrvatskoj 5 dokumentarnih emisija, koje su prikazane u 2015. i koje će biti prikazane u 2016. godini.

Posebno zanimanje iskazano je za PPS programe, ujedno i za našu PPS destinaciju Wine Tour Slavonije i Baranje u čijem sastavu se nalazi i grad Đakovo.

Radi se o dokumentarnom programu TV RAI 3 koji se emitira svakodnevno od ponedjeljka do petka, u poslijepodnevnom terminu. Gledanost je vrlo visoka, do 1.500.000 gledatelja.

Zadana tema za Đakovo i Đakovštinu je bila: lipicanci, tradicijski zanati, tradicijske kuće i slavonska polja.

U ovom projektu sudjelovao i Konjički klub ,,Ravnica” iz Širokog Polja, dajući svoj doprinos na temu slavonska polja i upotreba konja u poljskim radovima. Članovi kluba su prikazali vozidbu sijena sa konjima i popratne radnje koje se tiču ove teme.

DRUGA TEMA KULTIVIRANJE KUKURUZA KONJIMA I RUČNO OKOPAVANJE KUKURUZA

Dana 28. svibnja 2015., na području grada Đakova i Đakovštine, boravila je TV ekipa RAI 3 koja je snimala materijal za dokumentarnu emisiju ‘’Geo&Geo’’ u sastavu Leonardo Capodarte i Simona Tiziano.

Redakcija ovog dokumentarnog programa posvetila je Hrvatskoj 5 dokumentarnih emisija, koje su bile prikazane u 2015. i koje će biti prikazane u 2016. godini.

Posebno zanimanje iskazano je za Slavoniju, ujedno i za naš grad Đakovo te njegova turistička bogatstva i posebnosti.

Radi se o dokumentarnom programu TV RAI 3 koji se emitira svakodnevno od ponedjeljka do petka, u poslijepodnevnom terminu. Gledanost je vrlo visoka, do 1.500.000 gledatelja.

Zadana tema za Đakovo i Đakovštinu je bila: lipicanci, tradicijski zanati, Katedrala Sv. Petra, Gorjanske ljelje, tradicijske kuće i slavonska polja.

Reportaža je emitirana 28. travnja 2016. godine u poslijepodnevnom dokumentarnom programu Geo & Geo. Dio o gradu Đakovu možete pogledati od 54 minute.

Na temelju istrazivanja agencije koja se bavi analizom gledanosti 28. travnja 2016. ovu je emisiju gledalo ukupno 1.000.000 gledatelja, share 8,77 %

Procijenjena vrijednost reportaze veca je od 500.000 €.

Na gore navedenu temu članovi KK ,,Ravnica” iz Širokg Polja pokazali su kako se nekada konjima radilo u polju odnosno kultiviranje kukuruza konjima, također su članovi kluba prikazali ručno okopavanje kukuruza i ručnu kosidbu trave. Stariji članovi su također pokazali kako se ručno nekada radila prihrana pšenice. Na obje ove teme nakon terenskog snimanja članovi kluba su ugostili TV ekipu i njihove prevoditelje i suradnike.

SUDJELOVANJE NA KULTURNOJ SMOTRI U KUŠEVCU

,,SELO MOJE NA BRDAŠCU”

Početak kulturnih manifestacija koje su vezane za održavanje Đakovačkih vezova počinje  u selu Kuševac, manifestacijom ,,Selo moje na brdašcu”. Na poziv organizatora Konjički klub ,,Ravnica” je sudjelovao u svečanoj povorci sa četiri konja i jahača koji su nosili zastave od početka svečane povorke do dolaska u veliki šator.

KIĆENJE KOLA U SUBOTU DAN PRIJE VEZOVA I REPORTAŽA ĐAKOVAČKIH VEZOVA ZA NOVU-TV

U Širokom Polju dan prije Đakovačkih vezova 2015. god. u dvorištu Marka Đambić u Đakovačkoj ulici članovi KK Ravnica su upriličili kićenje svatovskih kola za nastup na Đakovačkim vezovima. Ekipa Nove- TV su u subotu snimali kićenje kola, a u nedjelju su došli u Mali park u Đakovo gdje je nastavljeno snimanje i također su popratili svečanu povorku Đakovačkih vezova, a posebno su pratili konjički dio povorke.

ORGANIZACIJA 49. ĐAKOVAČKIH VEZOVA

 KONJIČKI DIO

Konjički klub ,,Ravnica” je sudjelovao u odboru za organizaciju 49. Đakovačkih vezova i preuzeo organizaciju konjičke povorke. U petak na svečanom otvorenju 49. Đakovačkih vezova članovi kluba su angažirali 5 konjanika u svečanim narodnim nošnjama koji su nosili pet zastava i sudjelovali u samom programu otvorenja Đakovačkih vezova. Osim pet konjanika sudjelovali su i pet članova koji su pratili konjanike također obučeni u narodno ruho Đakovačkog kraja.

Na sam dan održavanja Đakovačkih vezova KK ,,Ravnica” je u Malom parku dočekao sudionike svatovskih zaprega, zaprimio prijave sudionika i postrojio svatovske zaprege i konjanike u vezovsku povorku. Tijekom povorke članovi kluba su raspoređeni na više lokacija sudjelovali kao logistička podrška povorci, da bi sve proteklo po predviđenom protokolu. Također osim potpore povorci jedan član kluba sudjeluje kao podrška voditelju Đakovačkih vezova kod čitanja konjičke povorke. Ukupno u konjičkoj povorci sudjeluje oko 300 osoba, kada se povorka krene iz Malog parka i razvije po ulicama grada Đakova, dužina povorke iznosi otprilike 1 kilometar, članovi KK ,,Ravnica” vode brigu o svim segmentima u organizaciji da sve prođe u najboljem redu.

Nakon svečane vezovske povorke u ime domaćina grada Đakova KK ,,Ravnica” sve sudionike vezovske povorke uputi i dočeka u vatrogasnom centru na ručak koji organizira i pripremi Vatrogasna zajednica grada Đakova.

SUDJELOVANJE NA KONJIČKOJ SMOTRI U STARIM PERKOVCIMA

Nakon Đakovačkih vezova Nedjelja 12. 07. 2015. god. članovi kluba su sudjelovali na konjičkoj smotri u Starim Perkovcima. U sportskom dijelu programa klub je sudjelovao sa jednom zapregom  sa dvopregom i sa dva jahača. Tijekom bogatog sportskog programa članovi KK Ravnica su sudjelovali u više disciplina i u tekličkom jahanju Adam Klaić je osvojio drugo mjesto.

 Svečana smotra zaprega u Popovcu 15.08.2015.

Konjički klub ,,Ravnica” sudjelovao je sa jednom svatovskom zapregom u Popovcu na smotri zaprega i jahača. U konkurenciji za najljepšu zapregu zaprega konjuičkog kluba osvojila je prvo mjesto.

  1. rujna —- 50. Vinkovačke jeseni

Konjički klub ,,Ravnica” sudjelovao je u svečanoj povorci 50- ih Vinkovačkih jeseni sa dva jahača.

  1. rujna Bijelo Brdo

Na smotri svatovskih zaprega i jahača u Bijelom Brdu KK ,,Ravnica sudjelovao je sa dva jahača i jednom zapregom. U konkurenciji za najljepšu zapregu KK je osvojio prvo mjesto. U konkurenciji za najljepšeg jahača KK je osvojio prvo i treće mjesto. 

Snimanje pripreme za Đakovačke bušare, i reportaža Đakovačkih bušara za Novu – TV

U dvorištu Lorenca Klaića u Širokom Polju 2016.god. dan prije Đakovačkih bušara članovi KK Ravnica su pokazali pripremu konja za pokladna jahanja, a sutra na dan održavanja Đakovačkih bušara ekipa Nove- TV je snimala konjički dio bušarske povorke. Na povratku u Mali park kao finale za reportažu konjanjici su otpjevali prigodnu pjesmu.

Pokladna jahanja 2016. godine

Članovi konjičkog kluba ,,Ravnica” su sudjelovali na brojnim pokladnim jahanjima u okolici grada Đakova i šire diljem cijele Slavonije i Baranje.

Organizacija konjičke povorke na Đakovačkim bušarima.

Đakovački bušari 2016. konjički dio organizirao Konjički klub ,,Ravnica”. U povorci je sudjelovalo 40 jahača konjanika. KK je sa mjesta okupljanja iz Malog parka složio povorku sa jahačima i u pratnji policijskih patrola proveo konjičku povorku kroz korzo gdje se događa glavni dio bušarske povorke. Nakon toga u sportskoj dvorani je bio nastavak programa i prilika za pojesti i popiti što su sudionici konjanici imali besplatno , odnosno grad Đakovo je dao bonove koje su sudionici mogli iskoristiti za jelo i piće u sportskoj dvorani.

Organizacija Dolaska Engleske vojvotkine u Đakovo 15.03.2016.

Na poziv ravnatelja državne ergele Lipicanaca iz Đakova dr. Nidala Korabija, konjički klub Ravnica je pristao organizirati 3 svatovske zaprege i 10 konjanika povodom dolaska Engleske vojvotkinje Kamile u državnu ergelu u gradu Đakovu. U protokolu su predstavljeni sudionici sa konjima iz narodnog uzgoja koje je organizirao KK Ravnica, i na kraju programa sudionici sa zapregama i konjanici su došli u dvoranu pozdraviti publiku. Nakon završenog programa sudionici iz narodnog uzgoja su imali pripremljenu večeru u Širokom Polju, koju je financirao KK Ravnica iz vlastitih sredstava.

Konjički klub ,, Ravnica” na dočeku vojvotkinje od Cornwalla

Nastup u Đakovačkoj jahaoni  15.03. 2016.

Narodni uzgoj lipicanaca

U đakovačkoj jahaoni u utorak 15. ožujka bio je  prikazan nastup jahača i zaprega iz narodnog uzgoja Lipicanaca. Ovo je ustvari povijesni događaj, jer je ovo prvi puta da Lipicanca na ovakav način predstavljamo publici, iz narodnog uzgoja, u narodnim nošnjama u našoj modernoj Đakovačkoj jahaoni.

U prvom dijelu publici je pokazano 11 jahača spremljenih u narodnu nošnju Đakovačkog kraja. Jahači su obučeni u bijele rubine i na sebi su imali prsluke ukrašene narodnim vezom, također za ovu prigodu su obučeni u crne rajtozne i kožne čizme. Na glavi nosili šokački šešir.

U drugom dijelu nastupale su tri svatovske zaprege. Oni su također sa upregnutim Lipicancima pokazali dio naše kulturne baštine u izvornom obliku posadu obučenu u narodnu nošnju, kako muškarci tako i ženski dio posade u svatovskim kolima.

Ovaj nastup je bio vezan uz dolazak vojvodkinje od Cornwalla, gdje su jahači i zaprege  ispred jahaone svečano dočekali Englesku vojvotkinju. Mnogi stariji koji se sjećaju 1972. godine i dolaska kraljice Elzabete u Đakovo ovaj događaj povezuju sa prethodnim dolaskom kraljice iz 72. god.

Organizator ovoga  nastupa sa Lipicancima iz narodnog uzgoja je konjički klub ,,Ravnica” iz Širokog Polja. Klub je angažirao svoje članove i još dio članova iz dvije konjogojske udruge, a to su konjogojska udruga Đakovština i konjogojska udruga iz Stari Perkovaca.

Sudionici jahači: Tomislav Đambić, Kristina Đambić, Adam Klaić, Ivan Horvat, Josip Varga, Branko Marguš, Karlo Mikić, Miroslav Benić, Vedarn Hip, Barbara Perica, Nenad Đukić.

Sudionici sa zapregama: Đuro Nađ, Dragan Žigić, Andija Obrovac, članovi posade u kolima: Miroslav Džambić, Lorenc Klaić, Smiljka Klaić, Lorena Klaić, Pavica Džambić, Maja Džambić, Stjepan Nađ, Ana Klaić, Stjepan Brajko, Katarina Obrovac, Tea Zaharov.

Sajam u Piškorevcima 8. i 9. travnja 2016.

Na poziv domaćina predjsdnika VMO iz Piškorevaca gosp. Zlatka Meze, KK Ravnica je sudjelovao dva dana na sajmu poduzetništva i obrtništva u Piškorevcima,  izlažući svoje konje, i na taj način obogativši ukupnu ponudu na sajmu. Članovi KK su doveli svoje ljubimce na predviđeno mjesto gdje je organizator sajma izradio posebnu opremu za smještaj konja. Sa konjima je sudjelovalo 6 konja u režiji KK Ravnica.

  1. Lipanjske večeri KUD Kondrić 04. lipnja 2016.

Na poziv KUD-a Kondričani da sudjelujemo na njihovoj kulturnoj manifestaciji, KK Ravnica je sa četiri jahača sudjelovao na lipanjskim večerima, odnosno povorka KUD-ova kroz selo Kondrić, članovi našeg kluba su nosili zastave .

5. lipnja Vinkovačke konjičke igre

Konjogojska udruga Dorat iz Vinkovaca je uputila poziv KK Ravnica za sudjelovanje na Vinkovačkim konjničkim igrama. KK Ravnica je sudjelovao sa dva člana koji su sudjelovali u dvije discipline. Tomislav Đambić u utakmici preciznosti sa jednopregom, i tekličko jahanje Adam Klaić i Tomislav Đambić.

Organizacija konjičke povorke 03. srpnja 2016. na 50-im jubilarnim Đakovačkim vezovima

Posebna dika i slika Šokca je upreći lipicance u paradna kola, okićena,.. kako cvićem tako lipim curama i snašama, pa kroz selo veselo,.. pjesmom i cikom na Đakovačke vezove. Ove godine su održani jubilarni 50- Đakovački vezovi, bila je to veličanstvena povorka, vez do veza, na tisuće prelijepih vezova, koji početkom srpnja svjetlucaju na ljetnom suncu i prekrasnim curama i snašama, a zvuk tamburice veseli dušu. Vesela i nepregledna povorka narodnog veza i upregnutih lipicanaca mamila je svakog putnika i namjernika doći i vidjeti najveću tradicijsku povorku na svijetu, ove godine 50 upregnutih svatovskih zaprega i skoro 70 konjanika krasilo je vezove ove godine. Svečane jubilarne vezove je otvorio đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, uz visoke uzvanike na otvorenju vezova je bila prisutna i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Odabir najljepše zaprege i najuparenijih zaprega je sastavni dio svake vezovske povorke, čast je sudjelovati, ali dika osvojiti neku od prestižnih nagrada na đakovačkim vezovima. Jedan član KK Ravnica i jedna članica osvojili su prestižne nagrade na jubilarnim 50-im Đakovačkim vezovima. Dragan Žigić za najupareniji par konja u svatovskoj zapregi, a najljepša jahačica Kristina Đambić. Ostali članovi kluba su sudjelovali u organizaciji ove veličanstvene vezovske konjičke povorke.

3. rujna 2016.—- 510. godina Državne ergele u Đakovu

Predstavljanje konja Lipicanca u narodnom uzgoju i upotrebi..

Scenarij za program

U davnoj prošlosti, naši preci su se bavili uzgojem konja na prostoru današnje Slavonije i cijele Hrvatske. U cijeloj Hrvatskoj, napose u Slavoniji, bili su u prošlosti vrlo povoljne prilike za uzgoj konja, a kako navodi đakovački biskup Petar u svom zapisu 1374. god. po nepreglednim pašnjacima Slavonije, pasla su velika stada konja za koje se često nije znalo tko im je vlasnik. Konj je tada bio korišten u svim vrstama poslova i potreba koji su se tada obavljali. Radovi u polju kao što su oranje zemlje, usitnjavanje zemlje, drljanje, sijanje žitarica sa mašinom za žito, bili su nezamislivi bez konja u našoj ne tako davnoj prošlosti. Konjogojstvo je u prošlosti bilo glavni izvor materijalnih dobara ovoga kraja, dok su ostale vrste stoke bile od sporednije važnosti.

Danas prikazujemo neke poslove u kojima su nekada konji bili od neprocjenjive važnosti, oranje konjskim plugom, usitnjavanje zemlje drljačom za konje, nekada se ručno sijalo, vozidba sijena se također radila uz pomoć konja, transport drvenih trupaca se također radio uz pomoć konjske radne snage.

Oranje konjima izvodi : Petar Zdravčević iz Beketinaca

Drljanje drljačom izvodi: Tomislav Ivić iz Lužana

Ručno sijanje rade: Slavko Marošević iz Tisovca, Mirko Džambić iz Širokog Polja, Alojz Zdravčević iz Beketinaca i Lorenc Klaić iz Širokog Polja

Voz sijena vozi Karlo Filipović i Marko Maroševac iz Županje

Drvene klade vozi Branko Marguš i Ivan Vujanović iz Razbojišta i Satnice Đakovačke

Lipicanac je, nakon arapske pasmine, druga pasmina koja oko 200 godina ima vrlo pozitivan utjecaj na konjogojstvo ovog dijela Hrvatske. Đakovačka ergela je nakon 300 godina uzgoja konja Arapske pasmine slijedom povijesnih okolnosti prešla na uzgoj Lipicanske pasmine konja. Lipicanac se kao i kod arapske pasmine počeo koristiti kao oplemenjivač na domaće seljačke kobile. Ovdje ističemo ulogu biskupa Strosmayera, koji je svojim nesebičnim i plemenitim djelovanjem snažno utjecao na razvoj kako vlastite ergele tako i na razvoj zemaljskog uzgoja konja na selima. Biskup je od zarade na prodaji vlastitih grla novac davao u fond za nagrade za najbolja grla iz seljačkog uzgoja i na taj način poticao kvalitetan uzgoj Lipicanske pasmine na selima, osim toga seljaci su mogli svoje kobile pripuštati pod dobre pastuhe na biskupovim vlastelinstvima.

Danas najbolji pastuh iz zemaljskog uzgoja dobiva nagradu od deset dukata u vlasništvu Miroslava Benića iz Starih Perkovaca, koje uručuje vlč. Mato Mićan u ulozi biskupa Strosmayera….

Najbolja kobila dolazi iz Razbojišta u vlasništvu Josipa Varge, nagrađena također sa deset dukata…..

Tijekom vremena nakon ovako velikodušnih i plemenitih nastojanja biskupa Strosmayera Lipicanac postaje statusni simbol Slavonca i šokca. Šokac se zaljubio u Lipicanca i sve buduće vrijeme Lipicanac postaje nadahnuće i ponos šokcu.

Konjanici koji su sudjelovali: Miroslav Džambić iz Širokog Polja, Varga Ivan iz Razbojišta, Adam Klaić iz Širokog Polja, Vedran Hip iz Đakova, Ivan Horvat iz Širokog Polja.

Sudionici sa svatovskim zapregama su iz Satnice Đakovačke vozač Antun Laslo, Iz Tisovca Ivan Marošević, Iz Baranje iz Branjinog Vrha, vozač Ivan Gajšek i Nikica Matković, iz Selaca Đakovačkih Andrija Obrovac, iz Županje Karlo Filipović.

Godina 2016. za KK ,, Ravnica” je bila izuzetno bogata projektima i angažmanom članova kluba,  godina završava sa početkom uređenja hipodroma koji je klub dobio na korištenje temeljem rješenja grada Đakova.

Početkom 2017. god. članovi kluba organiziraju konjičku povorku na Đakovačkim bušarima, i odlaze na brojna pokladnja  jahanja diljem Slavonije i Baranje.

Tomislav Đambić