KONJIČKI KLUB “RAVNICA” NA DOČEKU VOJVOTKINJE OD CORNWALLA

Objavljeno: 19. 03. 2016.


PODIJELI:

Naslovna fotografija

Nastup u Đakovačkoj jahaoni 15.03. 2016. – Narodni uzgoj lipicanaca

U đakovačkoj jahaonici u utorak 15. ožujka bio je prikazan nastup jahača i zaprega iz narodnog uzgoja lipicanaca.

kkravnicakraljica (7)Ovo je ustvari povijesni događaj, jer je ovo prvi puta da lipicanca na ovakav način predstavljamo publici, iz narodnog uzgoja, u narodnim nošnjama u našoj modernoj đakovačkoj jahaonici.

U prvom dijelu publici je pokazano 11 jahača spremljenih u narodnu nošnju đakovačkog kraja. Jahači su obučeni u bijele rubine i na sebi su imali prsluke ukrašene narodnim vezom, također za ovu prigodu su obučeni u crne rajtozne i kožne čizme. Na glavi su nosili šokački šešir.

U drugom dijelu nastupale su tri svatovske zaprege. Oni su također sa upregnutim lipicancima pokazali dio naše kulturne baštine u izvornom obliku posadu obučenu u narodnu nošnju, kako muškarci tako i ženski dio posade u svatovskim kolima.

Ovaj nastup je bio vezan uz dolazak vojvotkinje od Cornwalla, gdje su jahači i zaprege ispred jahaonice svečano dočekali britansku vojvotkinju. Mnogi stariji koji se sjećaju 1972. godine i dolaska kraljice Elizabete u Đakovo ovaj događaj povezuju s prethodnim dolaskom kraljice iz 72. god.

Organizator ovoga nastupa s lipicancima iz narodnog uzgoja je Konjički klub ,,Ravnica” iz Širokog Polja. Klub je angažirao svoje članove i još dio članova iz dvije konjogojske udruge, a to su Konjogojska udruga Đakovština i Konjogojska udruga iz Starih Perkovaca.

Sudionici jahači: Tomislav Đambić, Kristina Đambić, Adam Klaić, Ivan Horvat, Josip Varga, Branko Marguš, Karlo Mikić, Miroslav Benić, Vedran Hip, Barbara Perica i Nenad Đukić.

Sudionici sa zapregama: Đuro Nađ, Dragan Žigić, Andrija Obrovac, članovi posade u kolima: Miroslav Džambić, Lorenc Klaić, Smiljka Klaić, Lorena Klaić, Pavica Džambić, Maja Džambić, Stjepan Nađ, Ana Klaić, Stjepan Brajko, Katarina Obrovac i Tea Zaharov.

/Tomislav Đambić/

« od 8 »